FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski seljački savez predlaže mjere za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski seljački savez (HSS) uputio jedanas Vladi i Hrvatskom saboru prijedlog mjera za ublažavanjeposljedica elementarnih nepogoda te da se za 700 milijuna kunapovećaju sredstava za naknadu šteta od poplava.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski seljački savez (HSS) uputio je danas Vladi i Hrvatskom saboru prijedlog mjera za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda te da se za 700 milijuna kuna povećaju sredstava za naknadu šteta od poplava.

Pravo na korištenje olakšica imali bi svi poljoprivredni proizvođači čije su štete prijavljene i evidentirane, predlaže HSS.

Od saborskih zastupnika traže da, bez obzira na stranačku pripadnost podupru njihovu inicijativu i u saborsku je proceduru uvrste po hitnom postupku.

U prijedlozima mjera HSS traži da se korisnici novčanih poticaja za proizvodnju krušnih žita, pivarskog ječma, uljarice, soje i šećerne repe oslobode predaje i dokazivanja minimalnog prinosa ovogodišnjeg roda.

Za korisnike državnog poljoprivrednog zemljišta traže otpisivanje potraživanja Vlade u vrijednosti pripadajućeg dijela naknade za korištenje tog zemljišta.

Županijskim skupštinama, gradskim i općinskim vijećima predlažu da plaćanja zakupnine oslobode zakupce državnog poljoprivrednog zemljišta čije su površine zahvaćene elementarnom nepogodom.

Od Ministarstva poljoprivrede traže odobrenje počeka na otplatu kredita iz njihovog programa i kredita koji su u postupku nagodbe na rok od godinu dana bez obračuna redovnih kamata u tijeku počeka.

Predlažu i da se ministarstva financija i poljoprivrede zaduže da u roku mjesec dana od donošenja tih mjera izrade prijedlog mjera za vraćanje cijene plavog dizel goriva na maksimalno tri kune po litri.

Od Hrvatskih voda traže da provedu postupak otpisa obveze za vodnu naknadu za ovu godinu za poljoprivrednike čije su štete od elementarnih nepogoda prijavljene i evidentirane.

Nadzornim odborima i upravama poslovnih banaka Savez preporuča da u okviru svojih mogućnosti, bilo reprogramom ili počekom u otplati kredita, doprinesu poljoprivrednim prozvođačima ublažavanju nastalih šteta od ovogodišnjih elementarnih nepogoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙