FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV. Svijet u 21 sat

ZAGREB, 7. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 7. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

NEW YORK - Nacionalni parlamenti trebaju ojačati svoju ulogu u rješavanju gorućih problema današnjice poput terorizma i siromaštva, a pri tom se mora čuti glas svih zemalja, uključujući Hrvatsku, bez obzira na njihovu veličinu, rekao je u srijedu u New Yorku predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks koji sudjeluje na drugoj Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata što se održava u sjedištu Ujedinjenih naroda. Cilj konferencije je ojačati suradnju nacionalnih parlamenata u rješavanju terorizma, širenja oružja masovnog uništavanja, siromaštva i neujednačenog razvoja te u provedbi Milenijskih ciljeva UN-a u razoružanju, borbi protiv sukoba i zaštiti ljudskih prava.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa očekuje da će Haaški sud redovnim putem postaviti zahtjev za suradnju oko pribave dokaza vezano uz snimku emisije "24 sata" TV Nova od 30. kolovoza, te se nada da će TV Nova udovoljiti tom zahtjevu, izjavio je pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić. Izravno obraćanje ICTY-a sa zahtjevom privatnoj televiziji u Hrvatskoj sukladno je sporazumu između Hrvatske i UN iz 2000. godine, ocijenio je Muljačić, demantirajući napise kako je zahtjev suprotan proceduri predviđenoj Ustavnim zakonom u suradnji. Del Ponte je na konferenciji za novinare 1. rujna u Bernu odbila odgovoriti na pitanje o zahtjevu za reviziju drugostupanjske presude Blaškiću, objašnjavajući da je riječ o povjerljivom podnesku, čijim se iznošenjem u javnost krši Pravilnik o postupku i dokazima ICTY-a.

ZAGREB - Državni tajnik za politička pitanja u MVPEI-u Hido Biščević razgovarao je u srijedu u Zagrebu s državnim tajnikom danskog ministarstva vanjskih poslova Friisom Arneom Petersenom o bilateralnim odnosima dviju zemalja, stanju u EU-u i perspektivama početka hrvatskih pregovora s EU-om. Državni tajnici su u izjavi za novinare istaknuli da su odnosi dvije zemlje visoko razvijeni i da se u zadnjih nekoliko godina stalno unapređuju. Danska je za Hrvatsku izuzetno važan partner u dijalogu s EU-om, rekao je Biščević, a Petersen je novinarima istaknuo: "Smatramo da i hrvatska Vlada i društvo ulažu napore, da rade posao koji je vrijedan divljenja i koji je zaista sveobuhvatan".

ZAGREB - Danska je ulaskom u EU postala utjecajnijom u svijetu, izjavio je stalni državni tajnik u danskom ministarstvu vanjskih poslova Frus Arne Petersen u govoru naslovljenom "Danska iskustva s EU" u povodu otvaranja veleposlanstva Kraljevine Danske u Hrvatskoj. Danska se odrekla dijela svog suvereniteta da bi, za uzvrat, mogla znatnije utjecati na pitanja poput vanjske politike i gospodarstva unutar Unije, te na pitanja od globalne važnosti, rekao je. Između Danske i Hrvatske, stalne članice i zemlje kandidata EU, posljednjih godina trgovinski odnosi postali dinamičniji što potvrđuje i otvaranje veleposlanstva, kazao je Petersen.

LJUBLJANA - Najava premijera Ive Sanadera da će slovenskom premijeru Janezu Janši predložiti da se pitanje granice na moru riješi međunarodnom arbitražom u Sloveniji i dalje izaziva veliku pažnju slovenskih medija i javnosti. Na nju je reagirala većina stranaka i neki državni dužnosnici. Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je novinarima u Celju da mogućnost arbitraže nije bila isključena niti prije njegovih pregovora s bivšim hrvatskim premijerom Ivicom Račanom i za tzv. parafirani sporazum iz 2001. godine rekao da "još uvijek postoji" kao sporazum koji su dogovarale dvije vlade iako nije bio realiziran te da će ga morati uvažiti i međunarodna arbitraža.

LJUBLJANA - Slovenija se ne protivi arbitraži ali je to dugotrajan postupak o kojemu je potreban dogovor, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je prvi od slovenskih dužnosnika reagirao na izjavu premijera Sanadera da će slovenskom premijeru Janezu Janši predložiti da se pomorsko razgraničenje izvede međunarodnom arbitražom čiji bi sud unaprijed prihvatile i jedna i druga država. "To je dugotrajan postupak tijekom kojega se treba dogovarati i postići dogovor o brojnim elementima arbitraže", izjavio je Rupel, a prenijela slovenska agencija STA.

ZAGREB - Velika većina hrvatskih građana, njih 75%, smatra da je Hrvatska u pravu u slučaju pograničnog spora sa Slovenijom, 3% ih drži da obje države imaju pravo, dok u Sloveniji polovica žitelja smatra da je njihova zemlja u pravu, a njih 18% drži da su obje države u pravu, rezultati su novog istraživanja. Istraživanje stajališta hrvatske i slovenske javnosti u svezi posljednjih napetosti oko granice telefonski su proveli tvrtka Prizma istraživanja u Hrvatskoj i agencija CATI u Sloveniji. Istraživanje je u obje zemlje provedeno u periodu između 2. i 5. rujna, na reprezentativnom uzorku populacije starije od 18 godina.

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je u srijedu novog veleposlanika BiH u Hrvatskoj no njegovo ime nije objavljeno. Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je novinarima u Sarajevu da se identitet novog veleposlanika u Zagrebu, sukladno uobičajenoj diplomatskoj praksi, neće objaviti sve dok mu zemlja-primateljica ne da potrebnu suglasnost za preuzimanje dužnosti. Prema ranijem međustranačkom dogovoru o raspodjeli veleposlaničkih dužnosti u inozemnstvu, ta pozicija u Hrvatskoj pripada kandidatu bosanskih Srba.

MOSTAR - Novoimenovani američki sudac u Sudu Bosne i Hercegovine Richard S. Gebelein zakazao je za 13. rujna održavanje Statusne konferencije u predmetu protiv bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH i aktualnog predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, protiv braće Ivankovića, suvlasnika Mesne industrije Lijanović te protiv predsjednika Ustavnoga suda BiH Mate Tadića i profesora Zdravka Lučića, izjavili su predstavnici obrane koji su o tome u srijedu dobili službenu obavijest. Optuženi su za sudjelovanje u carinskoj prijevare u iznosu od oko 48 milijuna konvertibilnih maraka.

SARAJEVO - Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH nisu dobili službenu obavijest da je ministru vanjskih poslova Mladenu Ivaniću uskraćena američka viza potrebna za sudjelovanje na predstojećem zasjedanju Opće skupštine UN-a no ukoliko to bude konačna odluka u New York će putovati netko od zamjenika, najavio je član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić. Na konferenciji za novinstvo kazao da su u državnom Predsjedništvu "zatečeni" ovakvim razvojem događaja, iako su znali da postoji "odvojena politika izdavanja viza za ulazak u SAD i za sudjelovanje u radu tijela UN-a" te su bili svjesni činjenice da bi se Ivanić kao predsjednik Partije demokratskog progresa mogao naći na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙