FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stanovnici Drvenika Velog najavljaju blokadu

SPLIT, 7. rujna 2005.(Hina) - Stanovnici otoka Drvenika Velog utrogirskom moru ponovno su najavili blokadu pomorskog prometa, odnosnoda će onemogućiti uplovljavanje "Jadrolinijina" trajekta, nezadovoljnimogućnošću ukidanja prije četiri mjeseca, sezonski, pojačanih linijaprema sedam milja udaljenu Trogiru, potvrdio je predsjednik Mjesnogodbora Nikola Pensa.
SPLIT, 7. rujna 2005.(Hina) - Stanovnici otoka Drvenika Velog u trogirskom moru ponovno su najavili blokadu pomorskog prometa, odnosno da će onemogućiti uplovljavanje "Jadrolinijina" trajekta, nezadovoljni mogućnošću ukidanja prije četiri mjeseca, sezonski, pojačanih linija prema sedam milja udaljenu Trogiru, potvrdio je predsjednik Mjesnog odbora Nikola Pensa.

Premda je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u lipnju na zahtjev Drveničana da se uvedu tri uvelo dvije dnevne brodske veze s Trogirom, Pensa tvrdi kako Drvenčani sada strahuju da bi 18. rujna, kad prestaje vrijediti sezonski plovidbeni red, otok Drvenik Veli mogao ostati i bez takve veze i ponovno zapasti u prometnu izolaciju.

Putovanje od Drvenika Velog do Trogira, preko Drvenika Malog, kaže Pensa, traje više od pet sati, jer brod pristaje i u Segetu Donjem radi ukrcaja automobila, što put produžuje za više od sat vremena. S trima vezama, od kojih bi barem na jednoj plovio katamaran ili gliser, dodaje, moglo bi se brže, jednostavnije i lakše putovati s otoka i na otok.

"Nezadovoljni smo slabom prometnom povezanošću, čime se izravno krši Zakon o otocima", navodi Pensa kojega su za takve zahtjeve prema Ministarstvu poduprli i Drveničani.

Tako su prošli tjedan Ministarstvu poslali dopis sa zahtjevom da se uvedu tri brodske veze od njihova otoka do Trogira, u koji su prisiljeni gotovo svaki dan putovati u nabavu osnovnih potrepština i namirnica, jer na otoku nema ni mesnice ni ribarnice, a kruh i novine dolaze tek popodne, upozorio je.

Po njihovu prijedlogu, poslanu Ministarstvu, prvi jutarnji brod trebao bi se zadržati u Trogiru najmanje tri sata, drugi sat i pol, a treći bi ostao u trogirskoj luci oko sat vremena kako bi putnici mogli obaviti poslove u gradu. K tomu traže i da brodovi dva puta na tjedan vožnju produžuju preko Trogira do Splita radi mnogobrojnih vlasnika vikendica na Drveniku koji žive u Splitu.

Ako Ministarstvo do 18. rujna ne odgovori na njihov dopis, Drvenčani će, poručio je predsjednik MO-a, okružiti svojim brodicama obalu otoka i onemogućiti uplovljavanje trajekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙