FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed hrvatskih cestovnih prijevoznika u Šibeniku

ŠIBENIK, 20. kolovoza 2005. (Hina) - Oko 150 prijevoznika s područjačetiri dalmatinske županije sudjelovalo je u subotu ujutro svojimkamionima u prosvjedu sporom vožnjom od Tvornice lakih metala ugradskom predjelu Ražine do šibenskog mosta u povodu prodaje TLM-ovog"Transporta" slovenskoj tvrtki "Viator Vektor".
ŠIBENIK, 20. kolovoza 2005. (Hina) - Oko 150 prijevoznika s područja četiri dalmatinske županije sudjelovalo je u subotu ujutro svojim kamionima u prosvjedu sporom vožnjom od Tvornice lakih metala u gradskom predjelu Ražine do šibenskog mosta u povodu prodaje TLM-ovog "Transporta" slovenskoj tvrtki "Viator Vektor".

Umjesto u 8, kako je bilo najavljeno, prosvjed je počeo u 10,15 sati, a uz nadzor policije, prosvjednici su prema šibenskom mostu krenuli u kolonama od po 50 kamiona kako ne bi ometali promet Jadranskom magistralom. Međutim, već nešto poslije 11 sati na dijelu šibenske zaobilaznice došlo je do prometnog zastoja.

Prosvjed je organizirala Koordinacija udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika, koja od hrvatske Vlade traži poništenje ugovora o prodaji "Transporta" slovenskoj tvrtki "Viator Vektor".

Po riječima Ivana Knezovića, predsjednika strukovne grupacije za teretni cestovni promet pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prodaja pokretne i nepokretne imovine "Transporta" za 1,600.000 kuna "sramotna je, jer knjigovodstveno ta poslovna jedinica vrijedi 13,5 milijuna, a stvarno oko 25 milijuna kuna".

"Sklapanjem ekskluzivnog ugovora s "Viator Vektorom" o prijevozu svih roba TLM-a u iduće tri godine ugrožena je egzistencija hrvatskih, a posebno dalmatinskih prijevoznika", ustvrdio je Knezović.

"U četiri dalmatinske županije danas ima 280 prijevozničkih tvrtki s više od 800 voznih jedinica i oko 1.000 zaposlenih, među kojima većinu čine hrvatski branitelji. Već više godina surađujemo s TLM-om, jedinom tvornicom izvoznikom na području Dalmacije. Smatramo da je u javnom natječaju u prodaju 'Transporta' javnost namjerno obmanuta, jer je smišljeno prešućena činjenica da će uz prodaju ići i ekskluzivno pravo na trogodišnji prijevoz sve robe TLM-a, što je posao vrijedan blizu 30 milijuna eura", rekao je Knezović.

Dodao je, kako današnjim prosvjedom prijevoznici žele pokazati hrvatskoj javnosti veličinu svojih kapaciteta zbog čega, kako tvrde, nema potrebe strancima davati prijevozničke poslove u Hrvatskoj.

Udruge hrvatskih prijevoznika očekuju tijekom idućeg tjedna odgovor hrvatske Vlade, kako im je i obećano na nedavnom sastanku s Damirom Polančecom, potpredsjednikom Vlade, koji je najavio da će preispitati svu dokumentaciju u vezi s prodajom "Transporta". U protivnom, najavljuju za iduću subotu prosvjed svih hrvatskih cestovnih prijevoznika, a njih je u međunarodnom prometu registrirano oko 13.500.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙