FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan: Posebni sud za Darfur donio prve presude

KHARTUM, 13. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Posebni sud kojeg je osnovaoslužbeni Khartum za ratne zločine u pokrajini Darfur (TCS), objavioje u subotu prve presude trojici pripadnika sudanskih oružanih snagakoji su osuđeni na pet godina zatvora, izvijestila je službenasudanska agencija SUNA.
KHARTUM, 13. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Posebni sud kojeg je osnovao službeni Khartum za ratne zločine u pokrajini Darfur (TCS), objavio je u subotu prve presude trojici pripadnika sudanskih oružanih snaga koji su osuđeni na pet godina zatvora, izvijestila je službena sudanska agencija SUNA.

Ta su trojica osuđena su u Al Facheru, glavnom gradu pokrajine Sjeverni Darfur, zbog "vođenja rata", prenosi SUNA koja ne objašnjava optužnicu niti ne precizira za koje su zločine proglašeni krivim. U izvješću se ne navodi ni kojega su ranga osuđeni vojnici.

TSC je počeo s radom 16. lipnja kako bi, po zamislima sudanskih vlasti, "zamijenio" stalni Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu kojem je Vijeće sigurnosti UN povjerilo istragu teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Darfuru.

Od veljače 2003. Darfur je poprište krvavog građanskog rata u kojem je ubijeno između 180.000 i 300.000 ljudi, prema međunarodnim procjenama.

Sudanski pobunjenici u regiji Darfur odbacili su taj prorežimski sud i pozvali ICC da preuzme procesuiranje odgovornih za ratne zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙