FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rugova: Usvajanje kačaničkog Ustava važan datum za Kosovo

PRIŠTINA,7. rujna(Hina) - Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova rekao jeu srijedu, u povodu godišnjice donošenja tzv. kačaničkog Ustava, kakoje riječ o važnom događaju u novijoj povijesti Kosova, s kojim jezapočelo njegovo odvajanje iz dotadašnje države.
PRIŠTINA,7. rujna(Hina) - Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova rekao je u srijedu, u povodu godišnjice donošenja tzv. kačaničkog Ustava, kako je riječ o važnom događaju u novijoj povijesti Kosova, s kojim je započelo njegovo odvajanje iz dotadašnje države.

"Sedmi rujna 1990. važan je dan u našoj novijoj povijesti. Ustav Republike Kosova, koji je usvojen nakon proglašenja Deklaracije o neovisnosti 2. srpnja te godine, postavio je zajedno s tom deklaracijom temelje države Kosova, što je potvrđeno i referendumom za neovisnost Kosova", rekao je Rugova u obraćanju kosovskim građanima. On je izrazio nadu u što skorije faktično priznanje neovisnosti Kosova.

Albanski i drugi nesrpski zastupnici tadašnje kosovske Skupštine su, i pored jakih srpskih policijskih i vojnih snaga na Kosovu, 7. rujna u tajnosti, u Kačaniku nedaleko makedonske granice, usvojili Ustav Kosova, kojim je proglašena neovisnost od Srbije. Međunarodna zajednica nije priznala taj Ustav, a srpska policija potom je objavila tjeralice za svim zastupnicima, koji su bili prisiljeni, zajedno s tadašnjem kosovskom vladom na čelu s Bujarom Bukoshijem, gotovo 10 godina provesti u egzilu u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i drugim europskim zemljama.

U Kačaniku će se navečer svečano obilježiti petnaesta godišnjica ovog događaja.

Pravni stručnjaci na Kosovu smatraju da bi kačanički Ustav trebao biti temelj za sastavljanje novog Ustava Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙