FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

LARNACA - Nitko od 121 putnika i članova posade nije preživio nesreću ciparskog zrakoplova koji se u nedjelju srušio u nenaseljenom planinskom području 40 km sjeverno od Atene, objavila je ciparska zrakoplovna kompanija Helios Airways. Zrakoplov Beoing B737 je letio iz Larnace, na Cipru, prema Ateni iz koje je trebao nastaviti let za Prag. Prema grčkoj policiji, u zrakoplovu je bilo 115 putnika i šest članova posade, od čega je 59 odraslih i osmero djece putovalo za Atenu, a 48 za Prag. Cipar je zbog nesreće proglasio tri dana žalosti. Grčki dužnosnici su priopćili da su našli dvije crne kutije u olupini zrakoplova.

PRIŠTINA - Norveški diplomat Kai Eide, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Kofi Annana, doputovao je u nedjelju poslijepodne u svoj treći posjet Kosovu tijekom kojeg će ocjeniti ispunjavanje međunarodnih standarda kao preduvjeta za utvrđivanje konačnog statusa pokrajine. Petodnevni boravak na Kosovu, Eideu će biti posljednji uoči rujanskog izvješća Vijeću sigurnosti UN kojim će ocijeniti ispunjenje standarda koje je međunarodna zajednica odredila Kosovu i druge političke aspekte stanja u pokrajini.

GAZA - Palestinske snage sigurnosti u nedjelju su se počele razmještati u blizini židovskih naselja u Pojasu Gaze s čijom evekuacijom Izrael namjerava početi idućeg tjedna, izjavio je jedan palestinski dužnosnik. Na temelju dogovora s izraelskim dužnosnicima, palestinske snage izašle su na teren kako bi stvorile zaštitni kordon i spriječile napade militanata tijekom povlačenja, te zaustavile ulazak Palestinaca u naselja i zaposjedanje imovine. Viši dužnosnik palestinske službe sigurnosti u subotu navečer objavio je da će palestinskim vlastima biti predana prva tri židovska naselja u Pojasu Gaze u ponedjeljak ujutro

BRUXELLES - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u nedjelju "bezrezervnu potporu" Europske unije izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze. Solana je obećao "bezrezervnu potporu Europske unije da izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze bude uspješno", u poruci upućenoj palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu i izraelskom premijeru Arielu Sharonu.

BEČ - Jovan Mirilo, čovjek koji je objavio video snimku pokolja u Srebrenici, rekao je u nedjelju u Beču da mu se prijeti smrću i da strahuje za svoj život. Objava te snimke početkom lipnja pred Haškim sudom (ICTY) dovela je do uhićenja u Srbiji i Hrvatskoj petorice od šestorice bivših pripadnika srpske paravojne postrojbe Škorpioni, koja je djelovala pod kontrolom MUP-a Srbije. "Supruga zapovjednika Škorpiona otada je pokušala pregaziti moju suprugu, a brat jednog od Škorpiona pljunuo je na mene kazavši mi da sam 'mrtav čovjek'", rekao je Mirilo (40), srpski aktivist za ljudska prava. Unatoč prijetnjama i činjenici da mu srpska policija ne jamči zaštitu, Mirilo je kazao da će se s obitelji vratiti u rodni Šid.

BAGDAD - Predsjednik iračkog parlamenta pozvao je u nedjelju zastupnike na izvanrednu sjednicu parlamenta u ponedjeljak navečer posvećenu novom iračkom ustavu. Članovi odbora koji rade na ustavu kazali su da će sjednica pružiti parlamentarcima prvu priliku da razmotre tekst nove ustavne povelje. Rok za usuglašavanje ustava je 15. kolovoza. Pregovori o ustavu predvođeni predsjednikom Jalalom Talabanijem vođeni su i u nedjelju, a glavni kamen spoticanja je stupanj regionalne autonomije za Kurde i šijite.

KAIRO - Oko 3.000 članove zabranjene egipatske skupine Muslimanska braća i drugih oporbenih skupina blokiralo je u nedjelju kairske ulice prosvjedujući uoči predsjedničkih izbora protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Skupina Muslimanska braća još nije objavila hoće li pozvati na bojkot izbora 7. rujna na kojima se očekuje Mubarakova pobjeda. Ta skupina u Egiptu uživa veliku popularnost i službeno je zabranjena ali se često tolerira. Mohamed Habib, zamjenik čelnika skupine, u subotu je agenciji Reuters izjavio da bi odluka o bojkotu mogla biti objavljena ovog ili sljedećeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙