FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington je predložio nacrt iračkog ustava

WASHINGTON-USTAVWashington je predložio nacrt iračkog ustavaWASHINGTON, 13. kolovoza 2005. (Hina/aAFP) - Sjedinjene Države supredložile nacrt ustava iračkim čelnicima koji trenutačno razmatrajuposljednje verzije ustava prije isteka roka za njegovu predaju uponedjeljak, izvijestio je u subotu Washinghton Post pozivajući se načlanove povjerenstva zaduženog za sastavljanje ustava.
WASHINGTON, 13. kolovoza 2005. (Hina/aAFP) - Sjedinjene Države su predložile nacrt ustava iračkim čelnicima koji trenutačno razmatraju posljednje verzije ustava prije isteka roka za njegovu predaju u ponedjeljak, izvijestio je u subotu Washinghton Post pozivajući se na članove povjerenstva zaduženog za sastavljanje ustava.

"Amerikanci govore da neće intervenirati, ali su znatno intervenirali", rekao je kurdski zastupnik Mahmud Osman, prenosi taj američki list.

State Department je u nekoliko navrata ponovio da Sjedinjene Države neće izravno intervenirati u plan iračkog ustava. "To je irački proces. Iračani pišu ustav. Radi se o ustavu za Iračane", tvrdio je u srijedu glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli.

Kurdski zastupnik kojeg citira Washington Post precizira da se sastao s američkim dužnosnicima u četvrtak i petak prije isteka roka 15. kolovoza, određenog za predaju plana ustava parlamentu.

"Oni su nam predali detaljan nacrt, gotovo cijelu verziju ustava. Pokušavaju naći kompromise između raznih skupina", dodao je.

"Amerikance više nego Iračane zanima irački ustav jer su obećali svom narodu da će to biti riješeno 15. kolovoza", zaključio je Osman.

Privremeni Ustav koji je trenutačno na snazi nalaže da se plan ustava treba predati parlamentu najkasnije u ponedjeljak, kako bi bio potvrđen sredinom listopada na referendumu. Održavanje novih parlamentarnih izbora je predviđeno dva mjeseca kasnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙