FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta.

NEW YORK - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks doputovao je u utorak u New York gdje će sudjelovati na drugoj Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata koja se održava u sjedištu Ujedinjenih naroda. Šeks će na trodnevnom skupu Interparlamentarne unije, koju čine čelnici parlamenata svih država svijeta i čelnika parlamentarih skupština poput Europskog parlamenta govoriti o doprinosu i jačanju uloge nacionalnih parlamenata u borbi protiv terorizma, siromaštva, gladi i neujednačenog razvitka. U svom izlaganju predviđenom za četvrtak Šeks će se također osvrnuti na provedbu Milenijskih ciljeva, poput razoružanja, suzbijanja sukoba i zaštite ljudskih prava, usvojenih na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2000.

LJUBLJANA - Za ljubljanski list Dnevnik Marko Kosin, bivši jugoslavenski i slovenski veleposlanik u Italiji, a sada savjetnik za vanjsku politiku oporbenih Socijalnih demokrata Boruta Pahora izrazio je bojazan da bi Hrvatska mogla blokirati luku Koper i ustvrdio da slovenski parlament može proglasiti ekološki pojas u Jadranu, ali da će taj zakon teško primijeniti jer Slovenija za ekološki pojas nema uvjete i više je zainteresirana za stjecanje dobrih pozicija u pregovorima o granici na moru.

MONTPELLIER - Jaki pljuskovi obrušili su se u utorak na dvije pokrajine na jugoistoku Francuske, Gard i Herault, gdje su vlasti proglasile izvanredno stanje kako se ne bi ponovile katastrofalne poplave iz 2002. u kojima su smrtno stradale 24 osobe. U samom Montpellieru u dva sata palo je 150 milimetara kiše, što je jednako prosječnoj količini mjesečnih padalina. Lokalne vlasti u Gardu i u Heraultu osnovale su krizne stožere.

Promet svih međugradskih vlakova kroz Languedoc-Roussillon obustavljen je u utorak poslijepodne. Poremećen je i promet na cestama i autocestama, a "mjestimično je nemoguć" između gradova Nimes i Montpellier. Agencija AP javila je da je evakuirano oko 1500 stanovnika, te da su lokalne vlasti zatražile pomoć susjednih regija.

CRETEIL - Četiri djevojke koje su umiješane u požar u neboderu u kojemu je smrtno stradalo 18 osoba, među kojima troje djece, nadomak Pariza prošlog tjedna, optužene su u utorak za "svjesno razaranje i uništavanje" i za "požar sa smrtnim ishodom". U ranijim izvješćima govorilo se o 17 mrtvih. U utorak je umrla osoba koja je francuski državljanin somalijskog podrijetla, priopćila je policijska uprava u Creteilu. Četiri djevojke u dobi od 15 do 18 godina, među kojima su tri malodobne, priznale su tijekom predistrage da su zapalile poštanski sandučić bivše prijateljice "s kojom više nisu u dobrim odnosima", doznaje se od pravosudnog izvora. Tri malodobnice mogle bi dobiti kaznu do dvadeset godina zatvora, dok punoljetnoj prijeti doživotni zatvor.

TEHERAN - Predsjednik iranskog parlamenta odlučio je otkazati posjet Sjedinjenim Državama gdje je trebao sudjelovati na konferenciji predsjednika parlamenata u sjedištu UN-a u New Yorku, zbog kašnjenja u izdavanju vize, izjavio je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. "Predsjednik parlamenta Gholam Ali Hadad-Adel odlučio je s dostojanstvom da neće poći u SAD" jer su Amerikanci zakasnili s izdavanjem njegove vize, rekao je Hamid Reza Assefi, kako prenosi studentska agencija Isna.

LONDON - Međunarodni donatori obećali su 3,7 milijardi dolara globalnom fondu za borbu protiv smrtonosnih bolesti kao što su AIDS, tuberkuloza i malarija, izjavio je u utorak u Londonu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan. Annan, koji u Londonu predsjeda konferencijom Global Funda posvećenoj suzbijanju epidemija koje pogađaju siromašne zemlje, rekao je da je taj iznos obećan za dvogodišnje razdoblje 2006.-2007. "Obećanja koja su danas ovdje dana uvelike će osigurati dugoročniju održivost Global Funda i pomoći će zemljama da uspostave sveobuhvatne programe za borbu protiv AIDS-a, TBC-a i malarije, te nam svima pružiti važan izvor nade i ohrabrenja za budućnost", rekao je Annan. Iznos koji je obećalo 29 donatora iz skupine najbogatijih zemalja svijeta predstavlja više od polovice od 7 milijardi dolara potrebnih Global Fundu za dvogodišnje razdoblje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙