FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Černobil: ekolozi zgroženi UN-ovim izvješćem

BEČ, 6. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ekološke udruge osudile su u utorakUN-ovo izvješće predstavljeno u Beču u kojemu se navodi da je učernobilskoj nuklearnoj katastrofi umrlo samo 4000 osoba i takoumanjuju njezini razmjeri.
BEČ, 6. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ekološke udruge osudile su u utorak UN-ovo izvješće predstavljeno u Beču u kojemu se navodi da je u černobilskoj nuklearnoj katastrofi umrlo samo 4000 osoba i tako umanjuju njezini razmjeri.

Norveška organizacija Bellona ocijenila je da podaci o žrtvama izneseni u izvješću pokrivaju tek "maleni dio" stvarnosti.

"Nisu uračunati vatrogasci, deseci tisuća osoba pozvanih na mjesto događaja kako bi ugasili požar" koji je izbio 26. travnja 1986. godine u reaktoru br. 4 ukrajinske nuklearne elektrane, kazao je u Oslu Nils Broehmer, nuklearni fizičar iz Bellone.

"Oni su izloženi maksimalnim dozama radioaktivnosti u vrlo kratkom razdoblju, a zatim su raseljeni" na području bivšeg SSSR-a, istaknuo je on.

U izvješću na 600 stranica pod naslovom "Naslijeđe Černobila: posljedice po zdravlje, okoliš i društveno-ekonomski aspekt" koje je objavljeno u ponedjeljak, navodi se da će zbog Černobila "od raka umrijeti vjerojatno približno 4000 osoba".

"Govorilo se o desecima tisuća umrlih i nebrojenim slučajevima raka" nakon katastrofe, podsjetio je Michael Repacholi iz Svjetske zdravstvene organizacije predstavljajući izvješće u Beču.

O izvješću će do srijede u Beču pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju raspravljati stručnjaci osam agencija UN-a.

"Sramota je što IAEA prikriva posljedice najteže industrijske nesreće u povijesti čovječanstva", istaknuo je dužnosnik međunarodnoga Greenpeacea Jan Van de Putte u priopćenju objavljenom nakon sjednice te organizacije u Amsterdamu.

Greenpeace je kritizirao i činjenicu da izvješće prikriva utjecaj katastrofe na Europu iznad koje se radioaktivni oblak premještao s istoka na zapad.

Ukrajinski nacionalni ekološki centar u Kijevu osudio je izvješće kojemu je cilj "poticati razvoj nuklearne energije", kako je rekao Oleksi Pasjuk. "Ovo je izvješće sastavljeno na temelju posve pogrešnih podataka", dodao je Volodimir Usatenko, savjetnik parlamentarnoga povjerenstva za nuklearnu sigurnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙