FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljene istražne radnje protiv bivšeg ravnatelja POA-e

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Dvojica djelatnika Protuobavještajneagencije (POA) saslušana su danas na zagrebačkom Županijskom sudu kaosvjedoci u nastavku istražnih radnji protiv bivšeg ravnatelja POA-eFranje Tureka kojega tužiteljstvo sumnjiči za neovlašteno snimanje iprisluškivanje.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Dvojica djelatnika Protuobavještajne agencije (POA) saslušana su danas na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedoci u nastavku istražnih radnji protiv bivšeg ravnatelja POA-e Franje Tureka kojega tužiteljstvo sumnjiči za neovlašteno snimanje i prisluškivanje.

Istražnoj sutkinji Erni Dražančić iskaze su dali zaposlenik središnjice POA-e i bivši načelnik operative u zagrebačkom Centru Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP), prethodnice današnje PAO-e, doznaje se od izvora bliskog istrazi koji je želio ostati neimenovan.

Isti izvor tvrdi da svjedoci ničim nisu teretili Tureka, odnosno da su izjavili kako je SZUP tajno snimao i prisluškivao po Zakonu o unutarnjim poslovima i pravilniku koji je uređivao pitanje tajne kontrole telefonskih razgovora (TKTR).

Saslušanjem novih petero svjedoka sutra se nastavljaju istražne radnje u "slučaju Turek".

Bivšeg ravnatelja POA-e zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči za neovlašteno snimanje i prisluškivanje, a postupak protiv njega proglašen je tajnim.

Prema pisanju medija, Tureka se tereti da je na odobrenje Vrhovnog suda za prisluškivanje umirovljenog pukovnika Mire Lace dopisao telefonske brojeve još nekih osoba.

Turek je odbacio te optužbe i ocijenio da je riječ o "političkoj kaznenoj prijavi" koju je protiv njega podnio njegov nasljednik na mjestu ravnatelja POA-e Joško Podbevšek.

Za neovlašteno snimanje i prisluškivanje koje počini službena osoba moguća je zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙