FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 20. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 20. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

JERUZALEM - Evakuacija židovskih naseljenika iz pojasa Gaze, koja je počela u ponedjeljak, u subotu je prekinuta radi tradicionalnog židovskog odmora sabata (od petka navečer do subote navečer), i ponovo će početi u nedjelju ujutro, objavio je subotu ujutro glasnogovornik izraelske vojske. "Sve operacije evakuacije su prekinute tijekom sabata i biti će nastavljene u nedjelju ujutro", rekao je glasnogovornik. Za rušenje svih kuća u 21 židovskoj koloniji trebat će dva mjeseca i stajat će oko 450 milijuna dolara, objavili su izraelski dužnosnici. Ukupno oko 8.000 ljudi treba biti evakuirano iz 21 židovskog naselja u pojasu Gaze i 500 iz četiri naselja na sjeveru Zapadne obale.

DEN HAAG/ZAGREB - Tužiteljstvo Haškog suda zatražilo je od Vijeća za prepuštanje predmeta ICTY-a da ne razmatra prijedlog obrane prema kojem bi suđenje Ivici Rajiću trebalo prepustiti Hrvatskoj, a ne Bosni i Hercegovini. "Tužitelj predlaže da Vijeće za ustupanje ne uzima u obzir zahtjev obrane da, ukoliko bude ustupan, predmet treba prepustiti Hrvatskoj", kaže se u podnesku datiranom s 15. kolovoza, koji je potpisala glavna tužiteljica Carla del Ponte. Prijedlog se argumentira odredbom Pravila 11 bis, Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, prema kojoj ustupanje predmeta mogu predložiti samo Vijeće za ustupanje ili Tužiteljstvo, a ne optuženi uz ocjenu da je određivanje zemlje integralni dio toga prava. Tužiteljstvo je 28. srpnja predložilo da se suđenje Ivici Rajiću (47), bivšem zapovjedniku HVO-a u Kiseljaku optuženom za ratne zločine nad Bošnjacima 1993., ustupi Državnom sudu BiH u Sarajevu.

LONDON - Obitelj Slobodana Miloševića će prodati svoju imovinu u Srbiji i kupiti stan u Den Haagu kako bi bila bliže bivšem jugoslavenskom predsjedniku kojem se sudi na Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), piše u subotu britanski dnevni list The Independent. Prema izvoru bliskom obitelji, "duga razdvojenost svima je jako teška", piše list. Dugotrajni proces tijekom kojeg Milošević odgovara na optužbe za genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti počeo je veljači 2002., ali je prekidan u više navrata zbog Miloševićevih zdravstvenih tegoba. Slobodan Milošević, koji u subotu slavi 64. rođendan, i njegova 63-godija supruga Mira Marković u braku su 40 godina. Posjeduju 5 velikih kuća u Srbiji, dvije u Beogradu i 3 u njegovom rodnom gradu Požarevcu, precizira The Independent.

TAIPEI - Tajvanski policajci love dvojicu muškaraca koji su iskoristili bombu smještenu u mobilni telefon kako bi utjerali novac, a strahuju da bi se takav oblik kriminala mogao i proširiti, izvijestile su lokalne novine u subotu. Sedam je mušterija ozlijeđeno u nedavnoj eksploziji u predgrađu Taipeia koja je uslijedila nakon što je gazda jednog kluba kriminalcima odbio platiti oko milijun dolara, prenosi dnevnik United Daily News. "Policija je otkrila da gangsteri stavljaju malu količinu eksploziva u mobilne telefone i koriste žicu kao detonator", prenose novine. Dodaju da eksploziju može izazvati i najmanja iskra dok netko razgovara na mobitel ili samo primi poziv.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙