FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moj Posao: informatički inženjeri imaju najviše plaće

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Muškarci u Hrvatskoj imaju veće plaćeod žena, najveće prosječne plaće su u Gradu Zagrebu i u financijskiminstitucijama, a najbolje plaćena struka su informatički i ostaliinženjeri.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Muškarci u Hrvatskoj imaju veće plaće od žena, najveće prosječne plaće su u Gradu Zagrebu i u financijskim institucijama, a najbolje plaćena struka su informatički i ostali inženjeri.

Pokazuje to istraživanje internet portala Moj Posao provedenog tijekom srpnja i kolovoza na uzorku od preko 5 tisuća ispitanika, rezultate kojega je danas predstavio direktor Grupe Selectio Nenad Bakić.

Prema rezultatima istraživanja, muškarci u prosjeku imaju 19,4 posto višu plaću od žena, a karijeru počinju sa 13 posto višom plaćom. Jedina kategorija u kojoj žene u prosjeku imaju višu plaću od muškaraca je kategorija administrativnog radnika, a najveća razlika po spolu u korist muškaraca (56,1 posto) je kod inženjera informatike.

Prema prostornoj raspodjeli, najveće prosječne mjesečne neto plaće, 22 posto veće od prosjeka, su u Gradu Zagrebu. U Zagrebačkoj županiji veće su za 13,6 posto, a u Krapinsko - zagorskoj 4,4, posto. Najniže prosječne neto plaće ustanovljene su pak u Brodsko - posavskoj županiji gdje su 23 posto ispod prosjeka, Šibensko - kninskoj (-14,2 posto) i Vukovarsko - srijemskoj (-12 posto).

Oni koji su se zaposlili nakon sloma socijalizma, po rezultatima istraživanja, imaju brži porast plaća od starijih zaposlenika, što je po mišljenju Nenada Bakića posljedica tranzicijskog šoka odnosno većeg povjerenja poslodavaca u mlađi kadar u odnosu na starije zaposlenike.

Zaposlenici sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 42,5 posto višu plaću u odnosu na one sa srednjom školom, a završenim magisterij ili doktorat povećava plaću za 83,6 posto u odnosu na srednju stručnu spremu, kaže Bakić.

Po gospodarskim granama, najbolje se plaća posao u tvrtkama kojima je primarna djelatnost financijska, a slijede farmaceutska industrija te informatička i komunikacijska djelatnost. Nasuprot tomu, najniže su plaće u državnoj službi, sudstvu i nevladinim organizacijama, znanosti, obrazovanju i odgoju te u umjetnosti i dizajnu.

Najbolje plaćena struka su informatički i ostali inženjeri te ekonomisti - smjer financije, a najmanje su plaćeni grafički radnici, radnici upravnih zanimanja i administrativni radnici.

Prema tipu vlasništva ispada da je najisplativije raditi u stranim institucijama i privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu, a najneisplativije u domaćim institucijama.

Isto tako, istraživanje je pokazalo da plaće rastu s veličinom tvrtke, pa tako u tvrtkama koje imaju do 20 zaposlenika plaća je 13,2 posto ispod prosjeka, a natprosječne plaće isplaćuju tvrtke sa preko 50 zaposlenih

Bakić nije želio otkriti iznos prosječne mjesečne neto plaće do kojega su istraživači došli izračunavši prosjek plaća svih ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju, najavivši da će podatke o iznosima plaća za pojedina radna mjesta objaviti početkom listopada.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙