FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvođanski Mađari i dalje žele dvojno državljanstvo

SUBOTICA, 6. rujna 2005. (Hina) - Vojvođanski Mađari neće odbiti ponudumađarske vlade da im se dodjele specijalne osobne iskaznice s kojimabi po Europi mogli putovati bez vize, ali će i dalje insistirati nadobivanju državljanstvu matične Mađarske, objavio je u utoraknovosadski "Građanski list", prenoseći zaključke sastanka koji je uponedjeljak održan u Budimpešti.
SUBOTICA, 6. rujna 2005. (Hina) - Vojvođanski Mađari neće odbiti ponudu mađarske vlade da im se dodjele specijalne osobne iskaznice s kojima bi po Europi mogli putovati bez vize, ali će i dalje insistirati na dobivanju državljanstvu matične Mađarske, objavio je u utorak novosadski "Građanski list", prenoseći zaključke sastanka koji je u ponedjeljak održan u Budimpešti.

U izjavi za ovaj list, lider najjače stranke vojvođanskih Mađara Jozsef Kasza ističe da će iskaznice biti "mali korak koji vodi ka dvojnom državljanstvu", i dodaje kako Mađari koji žive izvan matice traže da njihov status bude reguliran Ustavom Mađarske.

"Neophodno je da dobijemo dvojno državljanstvo jer Srbija u Europskoj uniji neće biti sljedećih 15-20 godina, bez obzira što Vlada Srbije najavljuje skore pregovore o priključenju EU. Sve je to na dugom štapu, a mi smo zatvoreni u Srbiji", naveo je Kasza.

On ističe da cilj Mađara u dijaspori nije da sa specijalnim iskaznicama kruži Europom, već da imaju "osjećaj sigurnosti i pripadnosti mađarskoj naciji".

Joszef Kasza bio je jedan od sudionika sastanka na kojem su o ovoj temi u ponedjeljak razgovarali Vlada Mađarske i predstavnici Mađara u dijaspori.

Okupljeni u organizaciju Stalna mađarska konferencija, koja predstavlja oko pet milijuna Mađara u dijaspori, oni već godinama traže od svoje matične zemlje pravo na stjecanje njezinog državljanstva.

Referendum koji je u prosincu prošle godine tim povodom organizirala mađarska vlada pokazao je da u Mađarskoj ne postoji spremnost da se sunarodnjacima u dijaspori dodijeli mađarsko državljanstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙