FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina upozorava SAD da ne pomaže Tajvanu

PEKING, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Kina je u četvrtak neizravnoupozorila Sjedinjene Države da Tajvanu ne pružaju zaštitu u područjuproturaketne obrane, samo nekoliko dana prije sastanka kineskogpredsjednika Hu Jintaoa s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom uWashingtonu.
PEKING, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Kina je u četvrtak neizravno upozorila Sjedinjene Države da Tajvanu ne pružaju zaštitu u području proturaketne obrane, samo nekoliko dana prije sastanka kineskog predsjednika Hu Jintaoa s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u Washingtonu.

Kineski kabinet također je ponovio da nikada prvi neće upotrijebiti nuklearno oružje niti sudjelovati u utrci u nuklearnom naoružanju.

Kineski general Zhu Chenghu izjavio je u srpnju da Kina neće imati drugog izbora nego odgovoriti nuklearnim oružjem ako bude napadnuta zbog Tajvana, prenijeli su zapadni mediji.

"Kina se protivi pokušaju bilo koje zemlje da na bilo koji način pruži pomoć ili zaštitu tajvanskom dijelu Kine u području proturaketne obrane", navodi se u novom dokumentu o kineskoj politici o kontroli naoružanja i razoružanju.

Dokument ipak ne spominje izravno Sjedinjene Države koje su Tajvanu 2001. ponudile šest bitnica projektila Patriot (PAC-3), 12 zrakoplova i osam podmornica, što je najveći paket naoružanja ponuđen tom otoku u posljednjih deset godina.

Tajvanski parlament paket tek treba odobriti.

Kineski predsjednik Hu Jintao u posjetu Sjedinjenim Državama boravit će od 5. do 7. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙