FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: Hrvatska ulaže velike napore da dokaže punu suradnju s ICTY-em

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskihposlova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je uutorak u Bruxellesu očekivanje da će EU vrlo brzo donijeti odluku opočetku pristupnih pregovora s Hrvatskom, ističući kako Zagreb ulaževelike napore da dokaže kako u potpunosti surađuje s Haškim sudom(ICTY).
ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u utorak u Bruxellesu očekivanje da će EU vrlo brzo donijeti odluku o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom, ističući kako Zagreb ulaže velike napore da dokaže kako u potpunosti surađuje s Haškim sudom (ICTY).

"Nadamo se da će EU uskoro donijeti odluku kako bismo mogli započeti pregovarački proces", prenosi AFP izjavu Grabar-Kitarović pred članovima Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Prema priopćenju MVEI-a, ministrica Grabar-Kitarović je, odgovarajući na pitanja parlamentaraca, govorila o suradnji Hrvatske s Haškim sudom te izvijestila o aktivnostima koje hrvatska Vlada čini s ciljem provedbe Akcijskog plana, izrazivši uvjerenje da će Europska unija prepoznati uložene hrvatske napore i postići konsenzus po pitanju početka pregovora.

Prema agencijskim izviješćima, ministrica je govorila o naporima na reformi hrvatske policije i obavještajnih službi, te o javnoj kampanji o nužnosti suradnje s ICTY-em.

Ministrica je rekla da intenzivna potraga za odbjeglim generalom napreduje i dodala da otvaranje pregovora s EU ne bi značilo da je uhićenje Gotovine "završen slučaj", prenosi AP.

Nekoliko europskih parlamentaraca je reklo da Hrvatska treba učiniti više na uklanjanju postera generala Gotovine s javnih mjesta.

Ministrica je najavila da će sudjelovati na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a 1. i 2. rujna u Newportu u Walesu, gdje će svoje europske kolege upoznati s naporima na rješavanju "posljednjeg otvorenog pitanja u suradnji s ICTY-em".

Ministrica je upoznala sugovornike s hrvatskom pozicijom o slovenskom Prijedlogu zakona o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnom pojasu. Ponovila je spremnost Republike Hrvatske za nastavkom suradnje s Republikom Slovenijom, s ciljem daljnjeg unapređenja bilateralnih odnosa dviju zemalja koje dijele zajedničke vrijednosti i strateške ciljeve, a u duhu europske suradnje i tradicije međusobnog uvažavanja, pritom ne isključivši arbitražu kao zajedničko rješenje, kaže se u priopćenju MVEI-a.

"Slovenska inicijativa za nas je veliki problem, jer je protivna međunarodnom pravu u više točaka. Zona bi ležala ispred hrvatskih teritorijalnih voda i ne bi imala dodira sa slovenskim teritorijalnim morem. Po međunarodnom pomorskom pravu ni jedna država ne smije prijeći crtu sredine i proglasiti zonu bez dogovora među državama", prenosi STA izjavu ministrice Grabar-Kitarović.

"Na žalost, prema slovenskom prijedlogu granica je povučena ispred hrvatske obale i pruža se približno do sredine hrvatskog poluotoka Istre", rekla je ministrica.

Razgovarajući o padu potpore hrvatskih građana ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, ministrica Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će potpora članstvu u Europskoj uniji porasti kad započnu pretpristupni pregovori i kad se rasprava usredotoči na bitne elemente svakodnevnog života hrvatskih građana jer oni moraju najviše profitirati od cjelokupnog procesa europskih integracija.

Ministrica Grabar-Kitarović se tijekom dvodnevnog radnog posjeta Europskom parlamentu u Bruxellesu sastala s predsjednikom izaslanstva Europskog parlamenta u Zajedničkom parlamentarnom Odboru EU - RH Palom Schmittom, potpredsjednikom Europskog parlamenta Ingom Friedrichom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Elmarom Brokom, izvjestiteljem za Republiku Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta Hannesom Swobodom, te izvjestiteljem EPP-ED skupine za Republiku Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Berndom Posseltom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙