FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Delnice : svečanost povodom 200. obljetnice izgradnje Lujzinske ceste

DELNICE, 4. rujna 2005. (Hina) - Svečanom akademijom u Delnicama unazočnosti predsjednika Stjepana Mesića danas je obilježena 200.obljetnica izgradnje Lujzinske ceste koja je povezala Rijeku iKarlovac.
DELNICE, 4. rujna 2005. (Hina) - Svečanom akademijom u Delnicama u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića danas je obilježena 200. obljetnica izgradnje Lujzinske ceste koja je povezala Rijeku i Karlovac.

Predsjednik Mesić je, govoreći na akademiji, usporedio gospodarsko značenje Lujzinske ceste sa sadašnjom autocestom Rijeka - Zagreb.

Istaknuo je da je Lujzijana tada donijela gospodarski napredak koji je praćen otvaranjem škola, izdavanjem novina na hrvatskom jeziku i ukidanjem kmetstva na tom području.

Rekao je da i sadašnja autocesta koja se gradi po najboljem mogućem modelu, omogućava razvoj cijele Hrvatske.

Na sastanku s čelnicima Primorsko-goranske županije te načelnicima općina i gradonačelnicima Gorskog kotara, organiziranim prije akademije, predsjedniku Mesiću izloženi su problemi tog područja.

Delnički gradonačelnik Marijan Pleše rekao je da je posljednjih godina, ponajviše zahvaljujući dobivanju brdsko-planinskog statusa, Gorskom kotaru omogućen normalniji razvoj, ali da još uvijek postoje problemi u izgradnji infrastrukture i razvoju gospodarstva.

Predsjednik je istaknuo da bi trebalo uspostaviti državnu regulativu koja bi omogućila dolazak kapitala i tehnologije za finalnu obradu drva istaknuvši da onaj tko želi naše drvo, neka ga dođe kod nas i prerađivati, a ne da samo izvozimo drvnu masu.

Mesić je ocijenio očitim "nedostatak sluha mjerodavnih tijela za izradu strategije koja bi koristila potencijale ovog kraja".

Rekao je da se dobrom organizacijom može u kratkom roku pokrenuti gospodarska aktivnost. Za usporedbu je naveo primjer austrijskih mjesta rekavši da su ona slična goranskima, ali da se u njima koriste sve mogućnosti - od razvoja malog i srednjeg poduzetništva do turizma i stočarstva, i tako osigurava blagostanje.

Dodao je da bi se trebalo i decentralizirati sredstva s državne na nižu razinu u cilju razvoja ovakvih krajeva.

U nastavku posjeta Delnicama Mesić je razgledao Goranski sportski centar te razgovarao s gospodarstvenicima toga područja.

Lujzinska cesta počela se graditi 1803., a završena je 1811. Veći dio je projektirao inženjer i austrijski general Filip Vukasović. Cesta je dobila ime po Napoleonovoj supruzi Mariji Lujzi, jer su Francuzi okupirali to područje i dovršili izgradnju ceste od Netretića do Karlovca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙