FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državni vrh: 'Oluja' je bila legitimna, opravdana i čista

KNIN, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Akcija 'Oluja' bila je legitimna,opravdana i čista kao suza, poručili su u petak iz Knina najvišidržavni dužnosnici, odlučno odbacivši tvrdnje da se radilo ozločinačkoj, planiranoj akciji s ciljem protjerivanja Srba.
KNIN, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Akcija 'Oluja' bila je legitimna, opravdana i čista kao suza, poručili su u petak iz Knina najviši državni dužnosnici, odlučno odbacivši tvrdnje da se radilo o zločinačkoj, planiranoj akciji s ciljem protjerivanja Srba.

"Neće uspjeti oni koji Oluju proglašavaju planiranim zločinom s ciljem protjerivanja Srba", naglasio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks, na središnjoj svečanost obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu.

Slobodan Milošević i njegova zločinačka klika zaveli su veliki broj Srba i s njihovim vođama odgovorni su za egzodus, nagovorili su ih da dignu ruku na vlastitu državu i ostavili ih na cjedilu, rekao je Šeks. Zbog toga, dodao je, nije odgovorna hrvatska država, nego oni koji su ih pripremali za planirani odlazak.

Predsjednik Sabora naglašava da je Olujom skršena zločinačka, teroristička paradržava SAO Krajina, koja je četiri godine terorizirala Hrvatsku i njene građane.

Srce terora i zločina bilo je upravo u Kninu, rekao je Šeks, praćen pljeskom.

Naglasio je da ono što se događalo nakon Oluje iz osvetničkih i kriminalnih pobuda zaslužuje osudu i ne može se opravdati.

Ali to ne može zatamniti čistoću i opravdanost Oluje, poručio je Šeks.

Predsjednici Sabora i Vlade poručuju da se nikome ne smije dopustiti da krivotvori istinu o Domovinskom ratu, o veličanstvenim operacijama Bljesak i Oluja.

Oluja je veličanstvena akcija planirana radi oslobađanja hrvatskoga teritorija, to je jedina istina i to znaju oni koji se vraćaju, naglasio je premijer Ivo Sanader.

Oluja je, podsjetio je, bila ključan trenutak u obrani nezavisnosti, temelj hrvatske budućnosti, akcija kojom je ostvaren san o slobodnoj i modernoj Hrvatskoj. Ne smijemo dopustiti da ti dani ponosa i slave padnu u zaborav, rekao je premijer, pozvavši da se Oluju odvoji od tragičnih događaja, kriminalnih djela i nepravdi počinjenih protiv hrvatskih Srba prije pune uspostave pravnoga poretka.

Propuste poslije Oluje rješava hrvatska država, koja pruža ruku pomirenja radi stvaranja novih odnosa na ovim prostorima, rekao je premijer.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić, čiji je cijeli govor okupljeno mnoštvo pratilo sustavnim zviždanjem i povicima, poručio je kako put u budućnost podrazumijeva oslobođenost od svih sumnji i priznanje da je u ratu bilo i onih koji se nisu borili za Hrvatsku nego za sebe, koji su rušili i ono što nije trebalo.

Takvi pojedinci dovode u pitanje veličinu i čistoću Domovinskog rata, oni koji su se ogriješili o zakone ratovanja i humanosti moraju biti pozvani na odgovornost, rekao je Mesić, a mnoštvo uzvratilo skandiranjem "Ante, Ante" i "Franjo, Franjo".

Organizatorima, kako je rekao, protesta, poručio je da nikakav protest neće zaustaviti Hrvatsku na njenom sigurnom putu i da nitko nema pravo ne provoditi hrvatske zakone, jer u pitanju je Hrvatska, a ne ovaj ili onaj pojedinac.

Pozvao je na jedinstvo oko ključnih pitanja, te na izgradnju stabilne, demokratske, tolerantne države.

Hrvatska je dovoljno poštena i hrabra da prizna što u njenoj prošlosti nije bilo u redu i da zatraži oprost od onih kojima se u njeno ime činilo zlo, rekao je Mesić.

Šeks i Sanader izrazili su poštovanje i zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te svima koji su živote ugradili u oltar Domovine.

S dubokim poštovanjem klanjam se hrvatskom narodu, zahvaljujemo i onomu koji je bio na čelu hrvatske države, dr. Tuđmanu, rekao je Mesić.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić podsjetio je da su prvi planovi za Oluju pripremljeni već krajem 1991. te da je u toj odlučujućoj bitki Domovinskog rata sudjelovalo oko 200 tisuća hrvatskih vojnika i redarstvenika.

Središnji događaj proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te 10. obljetnice akcije Oluja i oslobađanja Knina bila je svečanost na Kninskom gradskom igralištu, gdje je održan mimohod i svečani postroj 12 ešalona hrvatskih oružanih snaga i policije, te atraktivan letački program.

U crkvi svetog Ante misu za Domovinu služio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Kninska svečanost uveličana je i otvaranjem Veleučilišta Marko Marulić te otkrivanjem spomenika ocu hrvatske književnosti.

Kninska svečanost je jutros počela budnicom orkestra Hrvatske ratne mornarice, polaganjem vijenaca državnog izaslanstva na kninskom Gradskom groblju u spomen na hrvatske branitelje stradale u Domovinskom ratu, te podizanjem državnog stijega na kninskoj tvrđavi, uz intoniranje državne himne.

Podizanje hrvatske zastave na Tvrđavi prije 10. godina označilo je kraj srpske okupacije i vraćanje Knina u okrilje hrvatske države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙