FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke vlasti trpe kritike zbog situacije u New Orleansu

WASHINGTON,2. rujna(Hina) - Američke vlasti oštro su kritizirane zbognepripremljenosti grada New Orleansa na katastrofalni udar uraganaKatrina, kao i zbog sporog i neučinkovitog odgovora na tu katastrofu.
WASHINGTON,2. rujna(Hina) - Američke vlasti oštro su kritizirane zbog nepripremljenosti grada New Orleansa na katastrofalni udar uragana Katrina, kao i zbog sporog i neučinkovitog odgovora na tu katastrofu.

U gradu u kojem su poginule možda i tisuće osoba, a tisuće stanovnika su još zarobljeni na krovovima, koji polagano tone u anarhiju, bez dovoljno hrane, vode ili medicinske skrbi i u strahu od naoružanih pljačkaša, odgovor na katastrofu se vidi kao zbrkan, neučinkovit i spor.

Terry Ebbert, šef Domovinske sigurnosti za New Orleans, ocijenio je da Savezna agencija za krize (FEMA) ne daje dovoljno pomoći, a mnoge žrtve Katrine sve više smatraju da su prepušteni same sebi.

"Ovo je nacionalna sramota. FEMA je ovdje tri dana, a još uvijek nema vodstva i kontrole", rekao je Ebbert.

Vlasti se kritizira i zbog prekasne naredbe za evakuaciju te nedovoljnog broja organiziranih skloništa za čak 100.000 ljudi.

Direktor FEMA-e Michael Brown pokušao je obraniti učinak saveznih vlasti rekavši da se njegova agencija pripremila za uragan, ali da su neočekivane poplave zadržale spasitelje izvan grada.

Sporost pristizanja pomoći postala je i političko pitanje.

Liberalni list New York Times je objavio da se predsjednik George W. Bush vratio s odmora i pojavio u Bijeloj kući dan kasnije nego je trebao i zatim povodom te katastrofe održao "jedan od najgorih govora u svom životu".

Žestoke kritike dolaze i od pripadnika desnice, inače Bushovih političkih saveznika. Konzervativni komentator Charles Krauthammer je rekao da će predsjednik Bush pretrpjeti veliku štetu zbog fotografije na kojoj se vidi kako se u utorak zabavljao gitarom jednog pjevača dok su razmjeri katastrofe postajali sve jasniji.

Pod pritiskom javnosti, posebice demokrata, zbog navodnog sporog odgovora saveznih vlasti Bush će u petak posjetiti New Orleans.

Nakon katastrofe postavlja se i pitanje zašto se ništa nije poduzelo na vrijeme da se ojačaju nasipi koji štite New Orleans od poplava, iako se znalo da ne mogu izdržati udar jačeg uragana.

Stručnjaci su već dugo predviđali da će se taj grad, koji se uglavnom nalazi ispod razine mora, suočiti s velikim razaranjem u slučaju snažnog uragana, ali savezne vlasti nikad nisu dale dovoljno novca da se ojača mreža prepreka od zemlje, čelika i betona koje je poplava na kraju probila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙