FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katrina: Rusija spremna poslati pomoć SAD-u

MOSKVA, 2. rujna 2005. (Hina/AFP) - Rusija je spremna poslati pomoćžrtvama uragana Katrina koji je pogodio jug Sjedinjenih Država,izjavio je u petak ruski ministar obrane Sergej Ivanov.
MOSKVA, 2. rujna 2005. (Hina/AFP) - Rusija je spremna poslati pomoć žrtvama uragana Katrina koji je pogodio jug Sjedinjenih Država, izjavio je u petak ruski ministar obrane Sergej Ivanov.

"Od prvog dana nudili smo pomoć američkoj vladi, ponajprije preko ministarstva za izvanredna stanja i ministarstva obrane", rekao je Ivanov novinarima.

"Prije svega ponudili smo velike transportne zrakoplove koji mogu nositi opremu" poput helikoptera i električnih generatora, dodao je nakon razgovora s kanadskim kolegom Billom Grahamom u Moskvi.

"Ukoliko američka strana to zatraži, spremni smo poslati joj takvu pomoć", dodao je ruski ministar.

Rusija koja je u srijedu ponudila svoje spasilačke ekipe (s dvama helikopterima), u petak još nije dobila odgovor američkih vlasti. "Još uvijek čekamo odgovor", rekao je za AFP Sergej Vlasov, službeni predstavnik ruskog ministarstva za izvanredna stanja.

Među tisućama ljudi koji čekaju pomoć na krovu kuća je i stotinjak ruskih studenata koji su se sklonili na vrhove zgrada u New Orleansu, pišu tamošnje novine od petka.

Nekoliko je ruskih pokrajina potvrdilo da su njihovi državljani nestali u području koje je pogodio uragan, a većina njih su studenti koji tamo borave na studijskoj godini. Rusko veleposlanstvo u Washingtonu pozvalo je građane da budu mirni i da ne dižu paniku dok pokušavaju pronaći svoje najbliže. Mnogi koji se smatraju nestalima možda i nisu u New Orleansu, već su samo nedostupni, upozorava veleposlanstvo.

Ruske ekipe civilne zaštite spremne su uključiti se u operacije spašavanja u SAD-u ukoliko zatreba.

Dva transportna zrakoplova Iljušin-76 spremna su poletjeti s reflektorima i helikopterima za spašavanje na poharano područje, čim SAD to zatraži, istaknulo je rusko ministarstvo za izvanredna stanja u Moskvi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙