FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija od sutra uvodi strožu fito-sanitarnu kontrolu drvene ambalaže

RIJEKA,31. kolovoza 2005.(Hina) -
RIJEKA,31. kolovoza 2005.(Hina) -

Centar za promicanje i razvoj drvne industrije iz Rijeke izvjestio je danas da će Slovenija od sutra započeti sa strožom fito-sanitarnom kontrolom drvene ambalaže na ulasku u zemlju, ali da će Hrvatska za sada biti izuzeta.

Po izvješću riječkog Centra, Odjel za zabrane i ograničenja Generalnog carinskog ureda Republike Slovenije izvjestio je da će se s granice vraćati samo ambalaža iz rizičnih trećih zemalja gdje su zabilježene bolesti bora i drugih četinjača.

Direktor Centra za promicanje i razvoj drvne industrije Marijan Kavran navodi da se za sada ne može reći do kada će Hrvatska biti izuzeta od strožijeg pregleda drvene ambalaže, odnosno do kada će biti propuštana ambalaža koja ne zadovoljava odgovarajuće standarde. Kavran je pozvao hrvatske izvoznike na trenutnu prilagodbu ambalaže. Napomenuo je da, s obzirom da je većina hrvatskog izvoza usmjerena u zemlje Europske unije, Slovenija kao prva zemlja EU obavlja većinu ulaznog carinjenja te bi striktna primjena važećih EU propisa mogla izazvati izvozni kaos u Hrvatskoj.

Kavran je podsjetio da je riječki Centar više puta upozoravao hrvatske drvnoprerađivačke tvrtke na potrebu prilagodbe ambalaže, napominjući da većina tvrtki treba obaviti samo manje preinake postojećih sušionica. U njima se, naime, po važećim standardima, drvo treba toplinski obraditi na temperaturi od 56 stupnjeva Celzijusovih.

(Hina) xdsil ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙