FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenica UN-a za ljudska prava: Kina ne može slijediti "vlastiti put"

ZAGREB/PEKING, 2. rujna 2005. (Hina) - Visoka povjerenica UN-a zaljudska prava Louise Arbour pozvala je u petak Kinu da zacrtaambicioznije ciljeve u zaštiti ljudskih prava i pritom poštujemeđunarodne kriterije umjesto da slijedi "vlastiti put".
ZAGREB/PEKING, 2. rujna 2005. (Hina) - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour pozvala je u petak Kinu da zacrta ambicioznije ciljeve u zaštiti ljudskih prava i pritom poštuje međunarodne kriterije umjesto da slijedi "vlastiti put".

"U razgovorima s dužnosnicima često sam čula da promjene trebaju biti postupne", rekla je Arbour novinarima po završetku petodnevnog posjeta Pekingu, javlja agencija France presse.

Međutim, UN ima pravo zahtijevati brži napredak, rekla je Arbour i odbacila argumentaciju Pekinga da je socijalna stabilnost važnija.

"Čvrsto vjerujem da stvari stoje upravo suprotno. Socijalna stabilnost najbolje se osigurava pravnim okvirom koji poštuje individualna prava", prenijela je agencija dpa.

Kina je u razgovorima s povjerenicom Ujedinjenih naroda ponovo isticala svoju specifičnost, svoj "vlastiti put", na koji "svaka zemlja ima pravo", prema riječima državnog savjetnika Tanga Jiaxuana.

Arbour je odbacila takav pristup. "Postoje međunarodni standardi koje valja ispuniti", kazala je.

UN-ova dužnosnica je s kineskim vodstvom razgovarala i o smrtnoj kazni u Kini, zemlji koja je najviše u svijetu primjenjuje, te o logorima za preobuku.

Uoči njezina posjeta Pekingu i tijekom njega vlasti su najaktivnije disidente koji su na slobodi stavile pod stalnu policijsku prismotru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙