FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U idućih nekoliko mjeseci Hrvatska će započeti pregovore za pristup EU

ZAGREB, 18. kolovoza 2005. (Hina) - U idućih nekoliko mjeseci Hrvatskaće započeti pregovore za pristup EU
ZAGREB, 18. kolovoza 2005. (Hina) - U idućih nekoliko mjeseci Hrvatska će započeti pregovore za pristup EU

HINA - Financijski servis

Hrvatska će započeti pregovore za pristup Europskoj Uniji u idućih nekoliko mjeseci, smatraju ekonomski analitičari Bank Austria Creditanstalta (BA-CA).

"Zbog izraženog skepticizma među sadašnjim članicama EU po pitanju daljnjeg proširenja Unije, pregovori bi mogli biti otežani i potrajati dulje nego se isprva očekivalo. No usprkos tome, Hrvatska ima solidne šanse da postane članicom EU u 2010. godini", stoji u analizi ekonomskih stručnjaka te banke objavljenoj u četvrtak.

Obzirom da nakon priključenja Uniji slijedi ispunjavanje Maastrichtskih kriterija za ulazak u Europsku monetarnu uniju odnosno uvođenje eura, BA-CA analitičari drže da je Hrvatska već postigla solidan napredak po nekim kriterijima, dok će joj osnovnu teškoću predstavljati ispunjenje uvjeta u vidu maksimalnog proračunskog deficita u iznosu od 3 posto BDP-a.

Naime, hrvatski prošlogodišnji proračunski deficit je dosegao skoro 5 posto BDP-a, ističe se u analizi, te bančini stručnjaci očekuju da se neće poboljšati ni ove godine obzirom na usporenu stopu rasta. S druge strane, javni dug konstantno raste, premda umjerenim tempom te se očekuje da neće nadmašiti 60 posto BDP-a.

Hrvatsko gospodarstvo i dalje karakterizira relativno niska stopa inflacije koja je blizu prihvatljivih 2,3 posto, dok je i za dugoročnu kamatnu stopu poprilično izgledno ispunjenje uvjeta. Osim toga, kuna je vrlo stabilna u odnosu na euro, stoji u analizi.

"Stoga smatramo da će se Hrvatska pokušati pridružiti europskom tečajnom mehanizmu (ERM 2) čim prije, vjerojatno do sredine 2010., nakon čega bi se mogla, najmanje dvije kasnije, pridružiti i eurozoni ukoliko uspije uvesti potrebne reforme po pitanju proračunskog deficita", zaključuju analitičari BA-CA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙