FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muslimanski čelnici kritiziraju Blairovu politiku

LONDON, 16. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Trideset i osam muslimanskihčelnika u Velikoj Britaniji potpisalo je u utorak otvoreno pismopremijeru Tonyju Blairu kojem kritiziraju nove antiterorističke mjereza koje strahuju da "demoniziraju" islam.
LONDON, 16. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Trideset i osam muslimanskih čelnika u Velikoj Britaniji potpisalo je u utorak otvoreno pismo premijeru Tonyju Blairu kojem kritiziraju nove antiterorističke mjere za koje strahuju da "demoniziraju" islam.

"Nećemo dopustiti demoniziranje, obezvrjeđivanje ili napad na islamske vrijednosti kojima pripadamo", rekao je Masud Shadjareh, predsjednik Islamskog povjerenstva za ljudska prava, jedan od 38 potpisnika.

Predstavnici muslimanskih zajednica u Britaniji kritiziraju poglavito zatvaranje džamija koje britanska vlada optužuje da "potiču ekstremizam".

Upravo ta mjera mogla bi "hraniti radikalnu subkulturu koju želimo izbjeći", poručuju muslimanski čelnici.

Oni osuđuju britanske najave protjerivanja muslimana u zemlje za koje se zna da krše ljudska prava, te uhićenje 10 stranaca 10. kolovoza, među kojima je i Abu Qatada, koji bi trebao biti protjeran u Jordan.

Potpisnici se protive prijedlogu zabrane pokreta Hizb-u-Tahir, odnosno Stranku islamskog oslobođenja. Ta je stranka utemeljena 50-ih godina na Bliskom istoku i vrlo je prisutna u bivšim sovjetskim republikama Središnje Azije, a zabranjena je u Rusiji.

Tu stranku, međutim, toleriraju u većini europskih zemalja, osim u Njemačkoj, gdje je zabranjena zbog antisemitizma.

Blairova je vlada 5. kolovoza usvojila nove odredbe u politici prema islamskim ekstremistima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙