FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

New Orleans kroz sto godina neće više postojati

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - New Orleans nema smisla obnavljati jerće nestati u sljedećih sto godina, upozorava geofizičar Klaus Jacob snjujorškog sveučilišta Columbia u razgovoru za milanski Corriere dellaSera.
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - New Orleans nema smisla obnavljati jer će nestati u sljedećih sto godina, upozorava geofizičar Klaus Jacob s njujorškog sveučilišta Columbia u razgovoru za milanski Corriere della Sera.

"Kao znanstvenik savjetovao bih da se ne obnavljaju New Orleans i njegovi sustavi obrane jer je katastrofa samo pitanje vremena: što će umjetne brane biti više to će sljedeća poplava biti razornija", rekao je Jacob u razgovoru za milanski list, podsjetivši i da je direktor geološke službe SAD-a upozorio kako grad na ušću Mississippija za sto godina možda više neće postojati.

Takvu jednostavnu istinu teško je prihvatiti s političkog i socijalnog stajališta pa će milijarde dolara za obnovu ipak uzalud biti potrošene, upozorava Jacob.

U razvoju New Orleansa greška je napravljena početkom 20. stoljeća kada je vojska SAD-a izgradila sustav brana kako bi Mississippi bio zadržan u svom koritu čime je narušen prirodan proces nanošenja i uzdizanja zemlje te je kopno na tom području počelo tonuti ispod razine mora, objašnjava Jacob, stručnjak za prirodne katastrofe i njihov utjecaj na urbana područja.

U obnovu New Orleansa ima smisla ulagati na rok od 50 do 100 godina i sa sviješću da ne postoji zid koji bi mogao zauvijek zaustaviti nadiranje vode, ocijenio je Jacob u razgovoru za milanski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙