FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utopilo se više od 100 ekvadorskih imigranata

BOGOTA/QUITO, 18. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Više od 100Ekvadoreanaca utopilo se prošli tjedan u pokušaju ilegalnog ulaska uSjedinjene Američke Države (SAD), kada je potonuo u Tihom oceanuprekrcani drveni ribarski brod kojim su putovali, izvijestile su usrijedu ekvadorske vlasti.
BOGOTA/QUITO, 18. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Više od 100 Ekvadoreanaca utopilo se prošli tjedan u pokušaju ilegalnog ulaska u Sjedinjene Američke Države (SAD), kada je potonuo u Tihom oceanu prekrcani drveni ribarski brod kojim su putovali, izvijestile su u srijedu ekvadorske vlasti.

Na brodu, građenom za 15 osoba, bilo je ukupno 113 osoba kada je potonuo blizu kolumbijske obale, 225 kilometara od otoka Malpelo, kazao je glasnogovornik ekvadorske mornarice, dodajući da je brod u četvrtak isplovio bez autorizacije iz ekvadorske luke Manta.

Nesreću je preživjelo devet osoba koje su plutale danima u moru, držeći se za plastične kontejnere i ostale dijelove, prije nego su ih u utorak spasili ribari, izvijestila je kolumbijska mornarica.

Bilo je proturječja oko toga kada je brod točno potonuo, jer je glasnogovornik ekvadorske mornarice rekao da je brod potonuo u petak.

No, kolumbijski admiral Jairo Pena za Reuters izjavio da je brod potonuo u subotu, vjerovatno nakon što je počelo propuštati vodu drveno korito broda. Dodao je da su ljudi bili nagurani u stravičnim uvjetima u ribarskom drvenom brodu koji se za minutu napunio vodom i potonuo sa svim putnicima.

Kolumbijska mornarica je pokrenula operaciju potrage i spašavanja kako bi pronašla tijela Ekvadoreanci, nakon što je cijeli slučaj prijavljen u utorak. Pena je kazao da prelet letjelicama nije dao rezultata, pa će poslati dva broda u to područje kako bi pokušali pronaći nesretne imigrante.

Nesreća je ponovno stavila pod lupu javnosti opasnosti s kojima se suočavaju očajni Ekvadorci koji plaćaju na tisuće dolara za prijevoz morem do središnje Amerike ili Meksika, odakle pokušavaju pješke ilegalno ući u SAD. Oko pola milijuna stanovnika te zemlje otišlo je u SAD ili Španjolsku od početka ekvadorske gospodarske krize u 1999. godini

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙