FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petrača otkrila krivotvorena putovnica ukradena u Mostaru

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Odbjeglog tajkuna Hrvoja Petrača, jučeruhićenog u Grčkoj, 'otkrila' je krivotvorena hrvatska putovnica na imeVlado Prelčec za koju se sumnja da je jedna od devetstotinjakukradenih iz hrvatskog konzulata u Mostaru 1999, doznaje se od izvorabliskog hrvatskoj policiji.
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Odbjeglog tajkuna Hrvoja Petrača, jučer uhićenog u Grčkoj, 'otkrila' je krivotvorena hrvatska putovnica na ime Vlado Prelčec za koju se sumnja da je jedna od devetstotinjak ukradenih iz hrvatskog konzulata u Mostaru 1999, doznaje se od izvora bliskog hrvatskoj policiji.

Riječ je o originalnim dokumentima na koje su u ilegalnim radionicama naknadno upisivana lažna imena, a pretpostavlja se da je Petračevu izradio Franjo Katavić protiv kojega se u Zagrebu već vodi sudska istraga. Katavić je, nakon uhićenja krajem travnja, priznao da je krivotvorio putovnice za Petrača, ali i najtraženijeg hrvatskog bjegunca generala Antu Gotovinu. U toj je istrazi jedan od osumnjičenih i Petračev odvjetnik Marijan Pedišić koji je odbacio sve optužbe.

Izvor blizak MUP-u koji je želio ostati neimenovan navodi da je Petrač uhićen nakon što je iz još neutvrđenih razloga odsjeo u hotelu Park Rhodos na Rhodosu, krećući se između turskih gradova Dalamame i Bodruma.

Nakon što je grčka policija izvijestila Hrvatsku da je zapazila osobu s krivotvorenom putovnicom koja bi mogla biti Petrač, MUP je u tu zemlju poslao preslike njegovih otisaka prstiju. Petrača je, navodno, u hotelu u kojem je odsjeo od 24. do 29. kolovoza prepoznao i jedan recepcioner koji je njegovu sliku vidio na Interpolovoj tjeralici.

Grčka policija imala je i informacije da Petrač planira putovati prema Anconi, pa je u srijedu rano ujutro i uhićen na trajektu "Superfast V" koji se kretao prema toj luci. Njegovi suputnici s kojima je uhićen Stjepan Hucika i Stjepan Juričko imali su uredne putovnice, a policiji navodno od ranije nisu poznati po počinjenju nekih kaznenih djela, kaže izvor blizak policiji.

Petrač, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica, u bijegu je od otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca u veljači prošle godine. Godinu dana kasnije zagrebački Županijski sud ga je proglasio inicijatorom tog kriminalnog djela i osudio na šest godina zatvora. Spominje se i u kontekstu mreže pomagača odbjeglog generala HV-a Ante Gotovine protiv kojeg je Haški sud (ICTY) u srpnju 2001. podigao optužnicu, tereteći ga za ratne zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙