FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petrač se pojavio pred sudom u Igoumenitsi

ZAGREB/IGOUMENITSA, 1. rujna 2005. (Hina) - Odbjegli hrvatski tajkunHrvoje Petrač, koji je u srijedu uhićen u grčkoj luci Igoumenitsa, učetvrtak se pojavio pred sudom u istom gradu, poželjevši hrvatskompremijeru Ivi Sanaderu, kako je prenijela agencija Reuters, "mnogosreće u njegovom političkom samoubojstvu".
ZAGREB/IGOUMENITSA, 1. rujna 2005. (Hina) - Odbjegli hrvatski tajkun Hrvoje Petrač, koji je u srijedu uhićen u grčkoj luci Igoumenitsa, u četvrtak se pojavio pred sudom u istom gradu, poželjevši hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, kako je prenijela agencija Reuters, "mnogo sreće u njegovom političkom samoubojstvu".

Agencija navodi kako je Petrač pred sucem bio kratko, izgledavši opušteno u ljetnim hlačama i polo majici.

"Želio bih svojem premijeru Sanaderu zaželjeti mnogo, mnogo sreće u njegovom političkom samoubojstvu", izjavio je, prema Reutersu, Petrač u sudnici.

Petrač je u Grčkoj odabrao odvjetnika Aleksisa Kougiasa, u čijoj se pratnji i pojavio pred sudom. Kougias je rekao kako je međunarodni nalog za uhićenjem protiv njegovog klijenta temeljen na izmišljenim optužbama.

"Njega se sudski progoni zato što nije otkrio gdje se skriva (odbjegli hrvatski general Ante) Gotovina", rekao je grčki odvjetnik sucu u Igoumenitsi.

Hrvoja Petrača su s lažnom putovnicom i u pratnji dvojice neimenovanih hrvatskih državljana, u srijedu rano ujutro uhitili pripadnici grčke policije i Obalne straže na trajektu "Superfast V" na liniji za Anconu, kazao je savjetnik za medije grčkog veleposlanstva u Zagrebu Ioannis Tzortzis.

Prema njegovim riječima, slučaj ostale dvojice uhićenih hrvatskih državljana vodi se zasebno. Iz grčkih izvora u Igoumenitsi, koji su željeli ostati anonimni, potvrđeno je da se radi o Stjepanu Huciki i Stjepanu Juričku.

Dužnosnik grčkog veleposlanstva također je rekao da bi Hrvoje Petrač u petak trebao biti prebačen u strogo čuvani zatvor na Krfu, gdje se nalazi Prizivni sud, iako su prve informacije govorile da bi trebao biti prebačen u zatvor Korydallos u Ateni.

Petrač, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica, u bijegu je od otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca u veljači prošle godine. Godinu dana kasnije zagrebački Županijski sud ga je proglasio inicijatorom tog kriminalnog djela i osudio na šest godina zatvora.

Petrač se opetovano navodi u kontekstu mreže pomagača odbjeglog generala HV-a Ante Gotovine protiv kojeg je Haški sud (ICTY) u srpnju 2001. podigao optužnicu, tereteći ga za ratne zločine.

Nakon što je Bruxelles u ožujku odbio otvoriti najavljene pristupne pregovore s Hrvatskom, premijer Ivo Sanader pokrenuo je "Akcijski plan", s ciljem uhićenja Gotovine i razbijanja mreže njegovih pomagača.

Glavna haška tužiteljica Carle del Ponte u četvrtak je na skupu o jugoistočnoj Europi u Bernu pozvala Hrvatsku da pojača napore za otkrivanje i uhićenje Gotovine, ocjenivši kako bi se početak pristupnih pregovora s EU-om negativno odrazio na te napore, čime je naznačila da će Europsku uniju izvijesiti kako Hrvatska suradnja s Haškim sudom (ICTY) još nije potpuna.

Hrvatski premijer Ivo Sanader u Gdanjsku, gdje sudjeluje na svečanostima obilježavanja 25. godišnjice sindikata Solidarnost, rekao je kako se ne slaže s takvim tužiteljičinim ocjenama da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Haškim tribunalom, niti s njezinim mišljenjem da bi pokretanje pregovora usporilo aktivnosti vezane uz lociranje i uhićenje generala Gotovine.

"Ako je (haška tužiteljica) to doista tako i rekla, mogu reći da se ne slažem s tom ocjenom. Ja sam mišljenja da Hrvatska u potpunosti surađuje. Mi ćemo to i dokumentirati. Riječ je o provedbi Akcijskog plana. Pa i zadnji događaji, uhićenja onih koji su bili osuđeni u odsutnosti pokazuju valjanost provedbe Akcijskog plana", rekao je hrvatski premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙