FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MasterCard planira izaći na burzu u 2006.

CHICAGO, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Drugi po veličini globalniizdavatelj kreditnih kartica MasterCard objavio je planove o izlaskuna tržište dionica početkom iduće godine, čime će završiti četiridesetljeća poslovanja kao privatno udruženje u vlasništvu banaka kojeizdaju kartice.
CHICAGO, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Drugi po veličini globalni izdavatelj kreditnih kartica MasterCard objavio je planove o izlasku na tržište dionica početkom iduće godine, čime će završiti četiri desetljeća poslovanja kao privatno udruženje u vlasništvu banaka koje izdaju kartice.

MasterCard je najavio da će izdati obične dionice klase A novim ulagačima putem početne javne ponude, čime bi vanjski dioničari stekli 49 posto vlasničkog udjela te 83 posto glasačkih prava.

Ako transakciju odobri 1.400 dioničara Mastercarda krajem 2005. na izvanrednoj skupštini, početna ponuda dionica mogla bi se održati u prvom tromjesečju 2006.

Korak MasterCarda prema kompaniji s javno izlistanim dionicama najnoviji je zaokret u inače dubokim promjenama koje su ovoga ljeta zahvatile američku kartičarsku industriju.

U razdoblju od lipnja velike banke gladne novih poslovnih mogućnosti i novca kojim kartičari raspolažu kupile su tri nezavisna izdavatelja kreditnih kartica, Providian Financial Corp., MBNA Corp i Metris Cos.

Najavljeni potez Mastercarda mogao bi nastaviti proces preobrazbe industrije koja se ubrzano razvija, i povećati pritisak na još jednog velikog kartičara - Visu International da krene u tome smjeru. Time će nastati i još opasniji protivnik American Expressu, ističu analitičari.

"MasterCard će postati konkurentniji i više fokusiran na rast umjesto na zaštitu svog udruženja. To bi mogla biti loša vijest za Amex", kazao je Ed Groshans, analitičar pri Fox-Pitt Keltonu.

Početna ponuda dionica dio je i Mastercardovih nastojanja da odgovori na optužbe u Europi i SAD-u da trgovcima na malo zaračunava neopravdano visoke pristojbe za korištenje kreditnih kartica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙