FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: uvoz ponovno raste brže od izvoza

ZAGREB, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatski je robni izvoz u razdobljuod siječnja do kraja srpnja ove godine iznosio 29,02 milijarde kuna,odnosno 4,98 milijardi dolara, dok je istovremeno uvezeno roba uvrijednosti 62,03 milijarde kuna, ili 10,65 milijardi dolara.
ZAGREB, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatski je robni izvoz u razdoblju od siječnja do kraja srpnja ove godine iznosio 29,02 milijarde kuna, odnosno 4,98 milijardi dolara, dok je istovremeno uvezeno roba u vrijednosti 62,03 milijarde kuna, ili 10,65 milijardi dolara.

Izvoz roba iz Hrvatske, izražen u kunama, u prvih je sedam mjeseci ove godine porastao za 6 posto, a izražen u američkim dolarima za 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno, uvoz je izražen u kunama povećan za 7,8 posto, a u dolarima za 13,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Privremeni podatci o rabnoj razmjeni od početka godine do kraja srpnja pokazuju da je uvoz ponovno stopom rasta premašio rast izvoza, a nakon što je za prvu polovicu ove godine stopa rasta hrvatskog robnog izvoza dostigla stopu povećanja uvoza.

Deficit vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske u prvih sedam mjeseci ove godine premašio je iznos od 33,01 milijarde kuna, odnosno 5,67 milijardi dolara.

Pokrivenost uvoza izvozom je pak za prvih sedam mjeseci ove godine iznosila niskih 46,8 posto.

Vrijednosno najveći izvoz, od 4,68 milijardi USD, kao i uvoz - od 9,09 milijardi USD, u prvih je sedam mjeseci ove godine ostvarila prerađivačka industrija.

U okviru nje, najveći su udio u izvozu u tom razdoblju imali brodogradnja (koju službena statistika prati kao proizvodnju ostalih prijevoznih sredstava), i to od 573,5 milijuna USD, te kemijska industrija, čiji je izvoz iznosio 467,4 milijuna USD. Pritom je izvoz kemijske industrije povećan u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine za 21,4 posto, dok brodogradnja bilježi pad izvoza za 21,9 posto.

U prvih su sedam mjeseci ove godine zemlje Europske unije ostale najznačajniji hrvatski vanjskotrgovinski partner.

Tako je izvoz u te zemlje iznosio 3,17 milijardi dolara i povećan je za 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz iz tih zemalja istodobno rastao po nešto nižoj stopi od 5,8 posto, da bi do kraja srpnja dosegnuo iznos veći od 7,07 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙