FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 19. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati,
ZAGREB, 19. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati,

ZAGREB - SN i Dom Holding spremni su odmah početi pregovore s hrvatskom Vladom oko novog sporazuma za povrat većinskog dioničkog paketa Liburnia Riviera Hotela (LRH) u državno vlasništvo i namirenja potraživanja dva holdinga, izjavio je jučer na konferenciji za novinare član Uprave Dom Holdinga Darko Ostoja. Oba Holdinga također, naglasili su i Ostoja i odvjetnik tih holdinga Tin Dolički, podržavaju i incijativu Državnog odvjetništva da Ravnateljstvo policije izvidi sve okolnosti pod kojima je sklopljen sporazum Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i ta dva holdinga oko većinskog dionica LRH. Ostoja je pritom pozvao da se to izvješće javno objavi, a vjeruje "da se to neće mnogima svidjeti". Ističe da je prva opcija dva holdinga u novim pregovorima s državom namiriti se u novcu, a potraživanja dva holdinga od države su više od 1,2 milijarde kuna. Ako to država ne može, razgovarat ćemo o tome što može ponuditi, kazao je Ostoja koji se nada da će to biti adekvatna naknada njihovim potraživanjima.

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo u sinoćnjem priopćenju za javnost osudio je pozivanje predsjednika braniteljskih udruga Osijeka i Osječko-baranjske županije na sutrašnji informativni razgovor i radni sastanak u Policijsku upravu koje im je poslao načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Vladimir Faber. U priopćenju župan Bubalo ističe kako su u posljednje vrijeme učestale pritužbe predstavnika braniteljskih udruga zbog "pritiska i maltretiranja" hrvatskih branitelja od strane PU sječko-baranjske s načelnikom na čelu. Navodi kako se na "informativnim razgovorima, raznim metodama prisile i ucjene, traži od istinskih heroja Domovinskog rata da lažno svjedoče protiv zapovjednika obrane grada Osijeka i hrvatskog generala Branimira Glavaša" te kako se takvim metodama "vrijeđaju svi hrvatski branitelji i stradalnici". Poziv PU osječko-baranjske predsjednicima braniteljskih udruga da u petak dođu u Policijsku upravu na sastanak s načelnikom Faberom, župan Bubalo ocijenio je neprimjerenim.

OSIJEK - Načelnik Ureda načelnika PU osječko-baranjske Stipo Rimac potvrdio je kako je za danas načelnik PU Vladimir Faber sazvao sastanak u njihovim prostorijama s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata kojemu je svrha, kako je dodao, da se međusobno upoznaju, te da ih načelnik izvijesti o tijeku izvidnih radnji vezanih uz događanja u Osijeku 1991. i 1992. Dodao je kako se tim sastankom istodobno želi spriječiti određene nejasnoće oko uloge policije prema braniteljskim udrugama te ostvariti transparentnost rada. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Šime Bubalo i predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić izjavili su jučer kako se neće odazvati tom pozivu, te da neće doći u policiju na sastanak. "Udruge proizašle iz Domovinskog rata trebale bi biti ponos hrvatskoj državi, a umjesto toga nas se poziva u prostorije Policijske uprave da nam se tumači što se događalo u našem gradu za vrijeme velikosrpske agresije", naglasio je Šime Bubalo.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader održao je jučer u Splitu radni sastanak s voditeljem Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) akademikom Miroslavom Radmanom, izvijestio je vladin Ured za odnose s javnošću. Na sastankuje istaknuto da će opremanje Instituta i njegovih smještajnih kapaciteta biti dovršeno do konca rujna. Prvi međunarodni simpozij, kojemu će, prema najavama, biti nazočni i mnogi nobelovci, održat će se u MedILS-u početkom listopada. U pratnji premijera bili su ministar kulture Božo Biškupić te ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

SPLIT - U Splitu je sinoć, u zgradi Muzeja grada u Papalićevoj ulici, u nazočnosti premijera Ive Sanadera, ministara Bože Biškupića i Dragana Primorca te brojnih drugih uglednika, proslavljen 555. rođendan oca hrvatske književnosti, renesansnog književnika i humanista Marka Marulića . U toj se kući u staroj gradskoj jezgri Marulić (1450.-1524.) često sastajao s prijateljima, a u blizini je i stanovao. Na svečanosti je predstavljena knjiga "Marulićev Split", koju je priredio Bratislav Lučin. U njoj se, uz ostalo, navode Marulićevi opisi Splita i Dioklecijanove palače, te izrazi njegova humanističkog divljenja jednom antičkom graditeljskom spomeniku. Akademik Mirko Tomasović predstavio je studiju o Marku Maruliću, uglednoga sveučilišnoga profesora Scharla Benea, stručnjaka za humanizam, koji je na francuski preveo Marulićev spjev "Juditu".

ZAGREB - Višak u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci ostvarilo šest od 21 hrvatske županije i to Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska. Ukupni je hrvatski izvoz u prvom polugodištu iznosio 4,26 milijardi američkih dolara, dok je uvoz istodobno dostigao vrijednost od 9,1 milijardu dolara. Podatci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se najveći dio izvoza i uvoza odnosi na Grad Zagreb, koji je u prvom polugodištu ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježio rast izvoza za 26,3 posto, na 1,49 milijardi dolara, a uvoz je porastao za 18,6 posto, na 5,14 milijardi dolara. To znači da je zagrebački manjak u robnoj razmjeni iznosio gotovo 3,65 milijardi dolara, od 4,84 milijardi dolara koliko je iznosio ukupni hrvatski deficit robne razmjene s inozemstvom u prvom ovogodišnjem polugodištu.

ZAGREB - Prosječna neto plaća isplaćena za svibanj ove godine u Zagrebu je iznosila 5.335 kuna i bila je za 4,4 posto ili 225 kuna viša u odnosu na prosječnu plaću za travanj, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj bila je ujedno za 899 kune viša od državnog prosjeka za taj mjesec, koji je iznosio 4.436 kune. Prosjek zagrebačke neto plaće za prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 5.157 kuna ili 6,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙