FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština 3. maja: o sudbini Uprave 12. listopada

RIJEKA, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Glavna skupština dioničara riječkog3. maja danas nije raspravljala, već je za 12. listopada odgodilarasprave i izjašnjavanje o izvješću Uprave 3. maja i izvješćuNadzornog odbora o provedenom nadzoru u društvu za prošlu godinu, te,slijedom toga, o davanju razrješnice Upravi.
RIJEKA, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Glavna skupština dioničara riječkog 3. maja danas nije raspravljala, već je za 12. listopada odgodila rasprave i izjašnjavanje o izvješću Uprave 3. maja i izvješću Nadzornog odbora o provedenom nadzoru u društvu za prošlu godinu, te, slijedom toga, o davanju razrješnice Upravi.

Odgodu je kao predstavnik većinskog vlasnika, Hrvatskog fonda za privatizaciju zatražio državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković.

Iz izvješća proizlaze neke nejasnoće u odgovornostima za upravljanje društvom o kojima u razdoblju do nastavka skupštine treba razgovarati većinski vlasnik s Upravom i Nadzornim odborom, kazao je Vranković.

Ocijenio je da situacija u 3. maju nije sjajna, posebno zbog visokih gubitaka.

Vlada želi pomoći brodogradnji i sve strane u predstojećem razdoblju zajedno trebaju donijeti kvalitetne odluke, kazao je Vranković, odgovarajući time i na, kako je rekao, pokušaje da se prikaže da Vlada i HDZ uništavaju 3. maj.

Ta politička stranka, tvrdi, nije smijenila niti jednog čovjeka u ovom društvu.

Predstavnik Grada Rijeke, gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je čuđenje zbog čega su sada nejasne odgovornosti i nadležnosti pojedinih tijela kada je stanje u tom segmentu isto kao i na prethodnim skupštinama.

Podnoseći izvješće za prošlu godinu, predsjednik Uprave 3. maja Gvozden Rukavina je iznio i podatak o konsolidiranom gubitku u iznosu od 976,7 milijuna kuna.

Zabilježen je pozitivni pomak u proizvodnosti, predano je pet brodova, četiri porinuta, te postavljene četiri kobilice, rok gradnje smanjen je na 12 mjeseci, ali to, kaže, ne prate i odgovarajući financijski rezultati.

Po njegovim riječima, osnovni uzrok gubicima su nepovoljan tečaj američkog dolara u odnosu na euro i sve više cijene čelika.

Podnoseći izvješće o nadzoru, predsjednik Nadzornog odbora Vladimir Brusić je istaknuo da je Uprava društva "vrlo utjecajni krivac" za nastale gubitke. Nadzorni odbor je utvrdio da su zaključivani nepovoljni ugovori po kojima rizik snosi isključivo brodogradilište, da je ugovaranje gradnji obavljano netransparentno, da su troškovi nabave i kooperanata nekontrolirani i previsoki.

Te je nalaze Nadzorni odbor donio bez političkog utjecaja, kaže Brusić koji je od većinskog vlasnika zatražio da Upravi ne da razrješnicu.

Tim se nalazima usprotivio predsjednik Uprave Rukavina koji je kazao kako Uprava može biti odgovorna samo za 10 posto nastalih gubitaka, a ostalo da je nastalo zbog objektivnih uzroka.

Za novog člana Nadzornog odbora danas je na skupštini izabran riječki poduzetnik Mato Markanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙