FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: U naselju Arberia do sada ekshumirano 18 tijela

PRIŠTINA,25. kolovoza 2005.(Hina) - U grobnici kod pravoslavnoggroblja u prištinskom naselju Arberia (bivši Dragodan), do četvrtka jeekshumirano 18 tijela, koja su prebačena na identifikaciju u centar zasudsku medicinu u Orahovcu na jugu Kosova.
PRIŠTINA,25. kolovoza 2005.(Hina) - U grobnici kod pravoslavnog groblja u prištinskom naselju Arberia (bivši Dragodan), do četvrtka je ekshumirano 18 tijela, koja su prebačena na identifikaciju u centar za sudsku medicinu u Orahovcu na jugu Kosova.

Srpski patolog Slaviša Dobričanin, koji sudjeluje u ekshumaciji, izjavio je agenciji Beta da se najvjerojatnije radi o tijelima Srba nestalih na Kosovu, te da će DNK analizom biti utvrđen identitet.

Uzorci će biti poslati na DNK analizu u Institutu u Sarajevu kako bi se utvrdio identitet pokopanih.

Ured za nestale osobe i sudsku medicinu UNMIK-a pretpostavlja, kako prenose srpski izvori, da se u grobnici u naselju Arberia nalaze ostaci tijela Srba, žrtava otmica i ubojstava nakon dolaska NATO trupa na Kosovo, lipnja 1999. godine.

"Veliki broj Srba se vode kao nestali nakon dolaska KFOR-a, a 50 njih se vode kao nestali s podrućja Prištine", rekao je u četvrtak voditelj Ureda Jose Pablo Bareibar.

Ekshumacija tijela na groblju u naselju Arberia počela je u utorak i u njoj sudjeluju patolozi UNMIK-a, kosovske vlade i vlasti u Beogradu.

To je treća masovna grobnica na Kosovu u kojoj se ove godine obavlja ekshumacija tijela osoba nestalih ili nastradalih 1998. i 1999. godine. U prethodnim ekshumacijama u Volujaku kod Kline i u blizini Mališeva, otkriveno je gotovo 50 tijela pretežito kosovskih Srba iz Orahovca i okolice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙