FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska pokušava otkloniti strah ulagača od novog vala nacionalizacije

BUDIMPEŠTA, 30. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Mađarski premijer FerencGyurcsany inicirao je izradu studije o povjerenju ulagača nakon što ječelnik oporbene stranke Fidesz izjavio da će njegova stranka u slučajupobjede na izborima zakazanima u travnju sljedeće godine provjeritisve ugovore koje je aktualna vlada sklopila o privatizaciji državnihpoduzeća.
BUDIMPEŠTA, 30. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany inicirao je izradu studije o povjerenju ulagača nakon što je čelnik oporbene stranke Fidesz izjavio da će njegova stranka u slučaju pobjede na izborima zakazanima u travnju sljedeće godine provjeriti sve ugovore koje je aktualna vlada sklopila o privatizaciji državnih poduzeća.

Čelnik Fidesza Viktor Orban kazao je da će njegova stranka pomno ispitati svaki ugovor kako bi otklonila sumnju o eventualnoj korupciji, dodajući da će razmotriti i mogućnost ponovne nacionalizacije imovine ako ocijeni da bi ona trebala biti pod kontrolom države.

Orban je u ponedjeljak proširio svoju prijetnju, izjavivši u razgovoru za Kossuth Radio da vlada "želi prodati sve što joj zakoni dopuštaju".

Čelnik Fidesza ukazao je u tom kontekstu na slučaj privatizacije Budapest Airport Rt, operatera budimpeštanske međunarodne zračne luke. "Zračna je luka strahovito profitabilna a ne smije biti zapuštena iz sigurnosnih razloga. Njezina je prodaja pogreška", ustvrdio je Orban.

Državna agencija za privatizaciju (APV) objavila je u petak popis pet kandidata za kupovinu te kompanije a najviša ponuda uključuje 1,59 milijardi eura. Očekuje se da će konačna cijena biti viša. Među kandidatima su britanski BAA PLC, njemački Fraport AG i australski Macquarie.

Glasnogovornica vlade Boglar Laszlo kazala je da je premijer uputio ministra financija i ministra gospodarstva da se konzultiraju s ulagačima kako bi ispitali njihovo raspoloženje nakon Orbanova istupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙