FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrijednost "Energopetrola" pada, radnici prijete štrajkom

SARAJEVO,11. kolovoza(Hina) - Poništi li se natječaj za privatizacijuEnergopetrola, na kojemu je pobijedio hrvatsko-mađarski konzorcijINA-MOL, sarajevska naftna tvrtka sigurno će propasti, upozorio jedirektor Energopetrola Namik Bušatlić.
SARAJEVO,11. kolovoza(Hina) - Poništi li se natječaj za privatizaciju Energopetrola, na kojemu je pobijedio hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL, sarajevska naftna tvrtka sigurno će propasti, upozorio je direktor Energopetrola Namik Bušatlić.

U izjavi koju u današnjem broju prenosi sarajevsko "Oslobođenje", Bušatlić je potvrdio kako gotovo svakog dana na adresu Energopetrola pristižu upozorenja iz poreznih uprava i Ministarstva financija Federacije Bosne i Hercegovine da bi računi tvrtke uskoro mogli biti blokirani zbog nagomilanih dugovanja.

"Zbog toga očekujem da Vlada Federacije BiH na narednoj sjednici, sljedećeg tjedna, donese konačnu odluku o dokapitalizaciji poduzeća", kazao je Bušatlić.

Pregovori o dokapitalizaciji i preuzimanju većinskog vlasništva nad "Energopetrolom" koji se vode između federalne vlade i predstavnika INA-e i MOL-a već tjednima su u zastoju nakon što je utvrđeno da sarajevska naftna tvrtka duguje 15 milijuna eura (30 milijuna konvertibilnih maraka) više nego što je prikazano kada je raspisivan natječaj na kojemu je najbolju ponudu dao hrvatsko-mađarski naftni konzorcij.

INA i MOL odbili su prihvatiti obvezu izmirenja naknadno utvrđenog duga, a Vlada Federacije trenutačno traga za modelom zaključenja konačnog ugovora koji bi zadovoljio obje strane.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Izet Žigić koji je i na čelu Povjerenstva za privatizaciju "Energopetrola" najavio je kako bi rješenje moglo biti ponuđeno do narednog tjedna, točnije do 16. kolovoza.

Federalni premijer Ahmet Hadžipašić o privatizaciji "Energopetrola" jučer je razgovarao s izaslanstvom Sindikata BiH i predstavnika više od tisuću radnika te tvrtke koji su najavili generalni štrajk za 17. kolovoza ne ponudi li im se do tada rješenje za njihov status.

Iz federalne je vlade priopćeno kako je Hadžipašić prenio uvjeravanja da se postupak dokapitalizacije odnosno sklapanja ugovora sa odabranim strateškim partnerom želi što prije završiti.

Ministarstvo financija, po Hadžipašićevim rječima, ima zadaću pripremiti zakonsku podlogu za kompenziranje oko 10 milijun eura Energopetrolovih obveza prema državi odnosno Federaciji BiH što bi bio osnov za dalje korake u postupku dokapitalizacije te tvrtke.

"Oslobođenje" u četvrtak međutim tvrdi kako su, bez obzira na Hadžipašićeve najave, u Federalnoj agenciji za privatizaciju već započeli pripreme za raspisivanje novog natječaja za privatizaciju Energopetrola.

To je izrijekom potvrdio i direktor Agencije Rešad Žutić koji je pojasnio kako bi u novom natječaju trebao biti naveden i iznos naknadno utvđenih dugovanja Energopetrola kao i podaci o poslovanju te tvrtke u prvih šest mjeseci ove godine.

U tom razoblju "Energopetrolova" dugovanja navodno su narasla za novih 2,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko milijun i 250 tisuća eura).

Sarajevski list sugerira kako bi natječaj u kojemu bi bili i ovi podaci znatno umanjio vrijednost "Energopetrola" te da se za najvećeg naftnog distribureta u BiH u tom slučaju ne bi moglo dobiti više od 10 milijuna eura.

Iz Vlade Federavije BiH je najavljeno da će Vlada Federacije BiH na jednoj od narednih sjednica razmotriti i opredijeliti se o prijedlogu Federalnog ministarstva financija koje je zaduženo da pripremi zakonsku podlogu kompenziranja 19,5 milijuna KM obveza Energopetrola, što bi bila osnova za daljnje korake u procesu saniranja, odnosno dokapitalizacije te naftne kompanije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙