FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 30. kolovoza 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Uragan Katrina u ponedjeljak je bjesnio New Orleansom, praćen olujnim kišama i vjetrom koji je puhao brzinom većom od 200 kilometara na sat, poplavljajući ulice i razbacajući krhotine po gradu.

New Orleans, grad s 1,2 milijuna stanovnika, pošteđen je većih razaranja jer je Katrina prošla malo istočnije i oslabila u satima nakon što je došla do obale. Katrinu su stoga iz oluje 5. kategorije prekvalificirali u oluju 2. kategorije.

Vjetar i kiša su, međutim, bili dovoljno snažni da podižu krovove, drvenu građu i stakla po gradskim ulicama, čupaju drveće pa i savladaju neke od nasipa, izvijestili su mediji.

Predsjednik SAD-a George W. Bush obećao je pomoć regijama pogođenim uraganom, nazvavši Katrinu "opasnom olujom" i ponudivši za žrtve molitve cijele nacije.

SKOPLJE

Granična policija Makedonije u ponedjeljak je preuzela nadzor nad državnom granicom i na dijelu s Albanijom, čime je zaokružen proces integriranog graničnog upravljanja prema europskim pravilima i procedurama.

Svoje nadležnosti granična policija počela je preuzimati od vojske prije više od godinu dana.

Na prigodnoj svečanosti u Ohridu na kojoj su ministri unutarnjih poslova i obrane Ljubomir Mihajlovski i Jovan Manasievski izvršili primopredaju nadzora nad granicom bili su nazočni i predstavnici europske policije Proxima, KFOR-a i Europske komisije za rekonstrukciju.

BRUXELLES

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso sastao se u ponedjeljak s bugarskim premijerom Sergejem Staniševim kojemu je rekao da Bugarska mora ubrzati političke reforme i početi ih provoditi, želi li do siječnja 2007. ući u Europsku uniju kako je planirano.

"Nije nam ostalo još mnogo vremena", upozorio je Barroso u Bruxellesu nakon sastanka s novim bugarskim premijerom koji, s druge strane, priznao da Bugarska još "kaska" u mnogim područjima.

Govoreći o mogućnosti odgode ulaska Bugarske u EU na godinu dana, ne budu li provedene reforme, Stanišev je na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasio da je ulazak u EU "najveći prioritet".

Barroso je upozorio kako nije dovoljno ga Bugarska samo prihvati potrebne zakone o reformama, nego da ih mora i provesti.

PRIŠTINA

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen pozvao je u ponedjeljak čelnike na Kosovu i u Beogradu da prestanu s nagađanjima o motivu ubojstva dvojice srpskih mladića kod Štrpca te da prepuste policiji da obavi svoj posao.

Jessen-Petersen je u ponedjeljak posjetio mjesto gdje su u blizini sela Banjice, približno 14 kilometara od Štrpca, u subotu navečer ubijeni Aleksandar Stanković i Ivan Dejanović, a Nikola Dukić i Aleksandar Janičijević ranjeni.

Soren Jessen-Petersen kazao je novinarima da je sam htio obići mjesto zločina i razgovarati s istražiteljima zaduženim za slučaj. Rekao je kako je o događaju bilo mnogo neodgovornih nagađanja.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen pozvao je stanovništvo i potencijalne svjedoke da pomognu istrazi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙