FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 27. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati:
ZAGREB, 27. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - "Hrvatska želi dobre odnose sa Slovenijom, ali neće dopustiti posezanje za hrvatskim teritorijem", izjavio je premijer Ivo Sanader na jučerašnjoj sjednici Vlade. Na slovensku namjeru proglašenja epikontinentalnog pojasa na Jadranu Sanader se osvrnuo u okviru rasprave o stanju na poplavljenim područjima, u kojoj je spomenut problem izgradnje nasipa na Muri uz hrvatsko-slovensku granicu. Najavio je da će početkom rujna sazvati predsjednike svih parlamentarnih stranaka, kako bi ih informirao o stanju bilateralnih odnosa sa Slovenijom. Sanader je naglasio kako Hrvatska i dalje želi dobre odnose sa Slovenijom, ali i da ti odnosi moraju biti pravični. Založio se za rješavanje otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa, istaknuvši da je Hrvatska spremna i na međunarodnu arbitražu.

ZAGREB - Hrvatska će Vlada osnovati međuresornu radnu skupinu koja će osigurati preduvjete za izgradnju nasipa na Muri, uz granicu sa Slovenijom, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade. Riječ je o 1.800 metara nasipa kod mjesta Podturen, gdje su se izgradnji nasipa za obranu od poplava ispriječila neriješena imovinsko-pravna pitanja između dviju država. Hrvatske vode Vlada je zadužila da pripremi izgradnju 100 metara nasipa u mjestu Križovec, gdje je Mura ovih dana dosegla najveći dosada zabilježeni vodostaj, od 507 cm. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković ocijenio je da je sustav obrane od poplava dobar, te da se Hrvatska dobrim dijelom uspjela zaštititi od nadolazećih velikih voda. Upozorio je, međutim, na nefunkcionalnost detaljne kanalske mreže trećeg i četvrtog reda, koja je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Ta mreža dulje vrijeme nije održavana zbog nedostatka novca ili miniranosti nasipa, ali dijelom i zbog nemara lokalnog stanovništva, koje u odvodne kanale ponekad odlaže otpad ili ih čak pregrađuje.

ZAGREB - Potpredsjednica Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Đurđa Adlešić izjavila je jučer da hrvatska Vlada mora odbiti političko pregovaranje i nadmudrivanje sa Slovenijom te jasno i čvrsto dati do znanja da se spor o granici na moru treba rješavati isključivo na osnovi Konvencije UN-a o pravu mora. "Nikakvih političkih, a naročito ne teritorijalnih ustupaka ne smije biti samo zato što nam je potrebna potpora Slovenije kod prijema u Europsku uniju", rekla je Adlešić. Ocijenila je kako hrvatska Vlada ovaj put pokazuje ozbiljnost u pregovorima jer je odmah odlučila obavijestiti i međunarodne institucije o sporu koji je nastao. "Tražimo jasan i energičan odgovor i odlučnost Vlade i premijera u rješavanju pitanja granica, a ne mlako rješenje kao što je to učinila bivša Vlada koja je pogriješila kod raspuštanja stručne Komisije za granice", kazala je Adlešić. Pozvala je Vladu da umjesto činovničke, ponovno uspostavi stručnu Komisiju za granice.

PAZIN - Predsjednik istarskoga Županijskoga odbora HDZ-a Marino Roce izjavio je jučer kako država treba odlučnije postupati u rješavanju pitanja granice sa Slovenijom u Istri. Najavio je da će zbog novih incidenata u Savudrijskoj vali tražiti razgovor s ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar Kitarović. "Trebamo podnijeti prigovor i zatražiti od svih državnih institucija da poduzmu mjere kako bi se izbjegli incidenti", rekao je Roce upozoravajući da bi sukobi ribara mogli eskalirati, a hrvatski ribari reagirati na provokacije slovenskih. Predsjednik istarskoga HDZ-a smatra da međudržavni pregovori, kada je riječ o utvrđivanju hrvatsko-slovenske granice na moru, više nemaju puno mogućnosti te se zauzima za arbitražu.

RIJEKA - Dopredsjednik HSP-a Tonči Tadić ocijenio je jučer kako je proglašenje slovenskog epikontinentalnog pojasa "međunarodna pravna besmislica" jer taj pojas od zemalja bivše Jugoslavije mogu imati samo Hrvatska i Crna Gora. Kako je objasnio, epikontinetalni pojas odnosi se na morsko dno ispred teritorijalnih voda neke zemlje koje graniče s međunarodnim vodama. Na Jadranu su to samo Hrvatska, Crna Gora, Italija i Albanija. Tadić je kazao da se, uz to, epikontinentalni pojas ne proglašava, nego da ga zemlja ima ili nema. "Ako Slovenija donese zakon o proglašenju svog epikontinetalnog pojasa, Hrvatska mora Sloveniju tužiti Međunarodnom sudu pravde ili Međunarodnom sudu za pravo mora, jer bi se u tom slučaju radilo o aneksiji hrvatskog teritorija", rekao je zastupnik Tadić.

ZAGREB - Vozača koji je u noći od četvrtka na petak pregazio policajca Dejana Kapetanovića (32) i pobjegao s mjesta nesreće, teretit će se za teško ubojstvo, izjavio je jučer zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak. Na mjestu nesreće nema tragova kočenja, što pokazuje da se vozač nije ni pokušao zaustaviti. Vozač je uhićen pola sata nakon počinjenja kaznenog djela, kada se ipak vratio na mjesto nesreće, rekao je zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak. Neslužbeno se doznaje da je riječ o 24-godišnjem Goranu K. Nastradali policajac Dejan Kapetanović smrtno je stradao u Gornjoj Gredi kada ga je neregistriranim "opel kadetom" udario vozač kojega je pokušao zaustaviti.

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je da su neistinite i netočne medijske informacije o nestašici lijeka protiv epilepsije "Depakine" te o tomu da bolesnici danima ne mogu nabaviti taj lijek, ističući da opskrbljenost navedenim lijekom u potpunosti zadovoljava potrebe bolesnika.

NJIVICE - Ekološka udruga Eko Kvarner predstavila je jučer svoju jesensku kampanju protiv provedbe projekta "Družba Adria". Eko Kvarner smatra da se taj projekat transporta nafte Jadranom može onemogućiti negativnom ocjenom Komisije koja se bavi Studijom o utjecaju na okoliš, snažnim sudjelovanjem građana u javnoj raspravi o toj Studiji, odlukom Vlade i Hrvatskog sabora te protivljenjem međunarodne zajednice, što bi se ostvarilo uz pomoć Europske stranke zelenih. Udruga je izrazila zadovoljstvo kritičkim stajalištem većine članova Komisije za ocjenu Studije o utjecaju na okoliš projekta Družba Adria, procijenivši da ta Studija neće dobiti pozitivnu recenziju Komisije. Predstavnci Eko Kvarnera izrazili su žaljenje što se rok za ocjenu Studije nepotrebno produžio, a njenim autorima dale dodatne mogućnosti da ju poprave. Također su napomenuli kako će ocjena Komisije biti i temelj za konačnu odluku Vlade i Hrvatskog sabora o prihvaćanju ili odbacivanju projekta. Ako svi ovi postupci ne dovedu do zaustavljanja provedbe projekta "Družba Adria" predstavnici Eko Kvarnera najavili su da će aktivirati međunarodne mehanizme, odnosno 42 zastupnika Europske stranke zelenih u Europskom parlamentu koji izražavaju protivljenje ovom projektu.

RIJEKA - Zlatko Moković iz Uprave "Lošinjske plovidbe" izjavio je kako su u tijeku pregovori s indonezijskim vlastima o uplati jamčevine od milijun američkih dolara koja bi omogućila brodu "Mirna" da napusti indonezijske vode, gdje se sada nalazi pod kontrolom tamošnje vojske. Potvrdio je da je "Lošinjska plovidba" spremna taj iznos uplatiti odmah nakon okončanja pregovora. Jamčevina, čiju su uplatu od "Lošinjske plovidbe" zatražile indonezijske vlasti, služila bi za pokrivanje eventualne novčane kazne ako bi novi sudski proces zbog neispravne putne dokumentacije broda završio na štetu hrvatskog brodara.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodit će od 27. kolovoza do 5. rujna hrvatske vjernike u Sjedinjenim Američkim Državama gdje će predvoditi slavlja u povodu obljetnica hrvatskih misija te imati nekoliko susreta. Kardinal Bozanić 28. kolovoza predvodit će euharistijsko slavlje kojim će Hrvatska katolička misija u New Jerseyu proslaviti 25. obljetnicu postojanja. Najstariju hrvatsku misiju u SAD-u, u gradu Harrisburgu, kardinal će pohoditi 31. kolovoza. Ondje će se susresti s tamošnjim biskupom te u katedrali predsjedati euharistijskome slavlju za hrvatske vjernike. Početkom sljedećega mjeseca, 1. i 2. rujna, kardinal će se u Washingtonu susresti s tamošnjim nadbiskupom kardinalom Theodorom McCarrikom, nuncijem u SAD-u, s predstavnicima Biskupske konferencije SAD-a te s hrvatskim veleposlanikom Nevenom Juricom. Kardinal Bozanić 3. rujna sudjelovat će u proslavi 20. obljetnice Hrvatske misije sv. Blaža u Washingtonu D.C., a 4. rujna predvodit će 35. jubilarno hodočašće hrvatskih vjernika iz SAD-a i Kanade u nacionalno svetište Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Washingtonu.

ZAGREB - Predstavom "Škrtac" španjolske kazališne družine Tabola Rassa počeo je sinoć, u Zagrebačkom kazalištu lutaka, 38. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka, na kojemu će u sedam festivalskih dana publika vidjeti 20 odabranih predstava. Festival traje do 2. rujna, a na njemu sudjeluje 19 kazališnih družina iz 11 država - BiH, Bugarske, Češke, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Rusije, Slovenije, Španjolske, Švedske i Hrvatske.

KARLOVAC - Karlovački "Dani piva 2005." - najveća i najznačajnija turističko-gospodarska priredba grada Karlovca - otvoreni su sinoć na središnjoj pozornici Športsko rekreacijskog centra (ŠRC) "Korana". Na otvorenju izveden je bogati kulturno umjetnički program folklornih ansambala iz Austrije, Grčke, Italije, Rumunjske i Poljske, te iz Hrvatske. Dani piva traju deset dana, a osim kulturnoga te glazbeno-zabavnog programa, posjetitelji će moći vidjeti i Obrtnički sajam sa štandovima obrtnika iz četiri županije, "Šumarski kutić" Hrvatskih šuma te će moći bodriti vatrogasce iz cijele Hrvatske na vatrogasnom "Kupu četiri rijeke".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙