FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žene osvajačice Everesta okupit će se u nepalskoj prijestolnici

KATMANDU, 27. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Žene koje su osvojile vrhMount Everesta okupit će se u listopadu u nepalskoj prijestolnici nazabavi kojom će proslaviti 30. godišnjicu prvog uspona na najviši vrhsvijeta neke žene, izvijestio je u subotu dnevnik na engleskom jezikuHimalayan Times.
KATMANDU, 27. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Žene koje su osvojile vrh Mount Everesta okupit će se u listopadu u nepalskoj prijestolnici na zabavi kojom će proslaviti 30. godišnjicu prvog uspona na najviši vrh svijeta neke žene, izvijestio je u subotu dnevnik na engleskom jeziku Himalayan Times.

Okupljanje žena osvajačica Everesta, piše list, zajednički su organizirali japanska organizacija Himalayan Adventure Trust i nepalska planinarska organizacija.

Japanska domaćica Junko Tabei imala je 36 godina kada je 16. svibnja 1975. postala prva žena koja se popela na Mount Everest, 22 godine nakon Edmunda Hillaryja i Tenzinga Norgaya koji su vrh osvojili u svibnju 1953.

Japanska organizacija održat će primanje 31. listopada za sve žene koje su se popele na Mount Everest dok će nepalska organizacija svoj program održati 1. studenog.

Kako piše list, očekuje se da će prijem biti jedinstven i spektakularan, no ne očekuje se da će biti velik jer je među 2000 ljudi koji su se popeli na Everest bilo samo 100 žena.

Unatoč šest pogibija na Everestu ove godine, 2005. pokazala se kao jedna od najboljih godina za žene alpinistice jer se nekoliko njih uspelo na vrh, uključujući dvije Iranke koje su postale prve muslimanke koje su osvojile vrh svijeta, podsjeća Himalayan Times.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙