FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Delov" komentar o slovenskom odmjeravanju s Hrvatskom

LJUBLJANA,27. kolovoza(Hina) - Dvosmisleni odnos sadašnje slovenskevlade prema "parafiranom sporazumu" Drnovšek-Račan iz 2001. godineosnovni je motiv kritika vodećih slovenskih novinskih komentatoraprema premijeru Janezu Janši i ministru vanjskih poslova DimitrijuRupelu koji se i u povodu najnovijeg zapleta oko samoproglašeneslovenske jadranske zone optužuju da reagiraju prekasno u zaštiti"nacionalnih interesa", te da popuštaju Italiji i Hrvatskoj.
LJUBLJANA,27. kolovoza(Hina) - Dvosmisleni odnos sadašnje slovenske vlade prema "parafiranom sporazumu" Drnovšek-Račan iz 2001. godine osnovni je motiv kritika vodećih slovenskih novinskih komentatora prema premijeru Janezu Janši i ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu koji se i u povodu najnovijeg zapleta oko samoproglašene slovenske jadranske zone optužuju da reagiraju prekasno u zaštiti "nacionalnih interesa", te da popuštaju Italiji i Hrvatskoj.

"Mora biti da je nešto jako naopako kad parlament mora navrat-nanos donositi zakone o ekološkim zonama i epikontinentalnim pojasevima samo zato da bi se se oduprla spretnijim susjedima. Gdje je tu naša vanjska politika i kad će Slovenija pokazati svoje mišiće. A ti su mišići u našem zemljopisnom položaju i prometnoj infrastrukturi bez koje je Hrvatska odrezana od Europe, a Italija od svojih istočnoeuropskih tržišta", navodi u komentaru subotnjeg "Dela" Boris Jež.

Mnogo bi se toga, navodi komentator, moglo na načelniji način urediti u trokutu Rima, Zagreba i Ljubljane kad ministar vanjskih poslova Rupel ne bi prema Hrvatskoj vodio tako defanzivnu politiku, a premijer Janez Janša prijateljevao s hrvatskim premijerom Sanaderom s kojim mu se ne uspijeva dogovoriti o povoljnijem rješenju za morsku granicu od one koju je s bivšim hrvatskim premijerom Račanom 2001. postigao Janez Drnovšek, ocjenjuje komentator, dodajući kako "sadašnja slovenska vlada prihvaća hrvatsku tvrdnju da sporazum Drnovšek-Račan ne vrijedi".

Unatoč gromkim riječima, slovenska vanjska politika još s početka 90-ih godina u odnosu s Italijom i Hrvatskom igra defanzivnu igru, nesvjesna svojih prednosti i nacionalnih interesa, a svađe oko mora s Hrvatskom čine smiješnima jednu i drugu državu, ocjena je Ježa.

"Dvije relativno normalne države sa zajedničkom poviješću nalaze zajednički jezik samo onda kad se je potrebno posvaditi oko Jožka Jorasa, Janeza Podobnika i Piranskog zaljeva, što postaje predmetom šala, navodi Jež koji dodaje da niti odnosi s drugim državama u okruženju nisu temeljeni na obrani nacionalnih interesa i da "slovenska vanjska politika nema jasnu strategiju i viziju iako je vodi uvijek isti ministar".

"S Italijom nismo uredili ništa, s Hrvatskom su odnosi ovisni od vremenskih prilika i godišnjeg doba. S Austrijom smo navodno u odličnim odnosima! Kao mala država s izuzetnim geografskim položajem mogli bismo djelovati sistematičnije, a ne od jednog incidenta u Piranskom zaljevu do drugoga. Oprostite na izrazu, ali svoj bismo teritorij morali trgovački povezivati s morem. Njihove komunikacije - naše komunikacije", navodi Jež, dodajući da takva politika "ne bi bila lijepa", ali da niti slovenski susjedi "ne vode računa o estetskoj politici nego o nacionalnim interesima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙