FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati:
ZAGREB, 27. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

LJUBLJANA - Slovenske opozicijske stranke najavile su u petak da će podržati vladin prijedlog zakona o zaštićenoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu, ali tvrde da ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kasni sa svojim inicijativama, a iste su i ocjene slovenskog tiska. Vodeća oporbena stranka Slovenski liberalni demokrati (LDS) ocijenila je da je Slovenija trebala reagirati protestom odmah nakon što su Hrvatska i Italija "mimo Slovenije" počele razgovore o razgraničenju epikontinentalnog pojasa u Jadranu.

SARAJEVO - Film "Što je muškarac bez brkova?" hrvatskog redatelja Hrvoja Hribara, snimljen na temelju istoimenog romana splitskog književnika Ante Tomića, prikazan je u petak kasno navečer u prepunoj dvorani Narodnog kazališta u Sarajevu u natjecateljskom programu 11. po redu Sarajevskog filmskog festivala (SFF). Ovo je ujedno i svjetska premijera filma. Film "Što je muškarac bez brkova?" jedan je od dva filma iz Hrvatske koji su prikazani u uatjecateljskom programu SFF-a koji traje od 19. do 27. kolovoza. Ranije je prikazan film "Oprosti za kung fu" redatelja Ognjena Sviličića.

RIM - Nedavno preminuli papa Ivan Pavao II bio je pri svijesti i u posljednjim trenucima svoga života, te je znao da se na trgu Svetog Petra okupilo mnoštvo ljudi koji su molili za njegovo zdravlje, izjavio je dugogodišnji Papin osobni tajnik Stanislaw Dziwisz. "Papa je bio pri svijesti gotovo do posljednjeg trenutka. Sve je čuo, molitve okupljenih, osjećao je nazočnost mladih ljudi", kazao je krakovski nadbiskup Stanislaw Dziwisz u intervjuu koji je u petak navečer objavljen na talijanskoj tv postaji "Canale 5". Dziwisz, koji je bio uz Papu u posljednjim trenucima njegova života, ističe kako je Karol Wojtyla smrt shvaćao kao prolaz iz jedne u drugu sobu, odnosno iz jednog u drugi život.

PARIZ - U požaru u sedmerokatnici u Parizu u kojoj su živjeli afrički imigranti u petak je poginulo 17 ljudi, uključujući najmanje šestero djece, prema zadnjim podacima koje su objavili francuski dužnosnici. Požar je izbio na stubištu oronule zgrade nešto nakon ponoći kada je većina stanara spavala. Stavljen je pod nadzor dva sata kasnije, a uzrok mu još nije poznat. Policija smatra da je u zgradi živjelo oko 30 odraslih i stotinu djece, a većina je podrijetlom iz afričkih zemalja poput Malija, Senegala ili Obale Bjelokosti.

PRIŠTINA - Tijela 21 kosovskog Albanca pokopana su u petak u selu Meja kod Đakovice na zapadu Kosova, a riječ je o stanovnicima tog sela koje su tijekom rata na Kosovu ubile srpske snage sigurnosti. "Đakovica i Meja su Srebrenica Kosova", rekao je predsjednik albansko-američkog Saveza Josef Diogardi na pokopu u nazočnosti članova obitelji žrtava, predstavnika Vlade i lokalne vlasti. Tijekom rata na Kosovu iz sela Meja i okolice nestalo je 375 osoba, od kojih su tijela 271 Albanca pronađena u masovnim grobnicama u Srbiji i prebačena u Orahovac na obdukciju.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je u petak da će američki predsjednik George W. Bush biti kriv ako se njemu nešto dogodi nakon što je jedan američki evanđelist rekao da bi ga Washington trebao ubiti. Chavez, bivši vojnik koji često optužuje Washington da ga planira ubiti, reagirao je na riječi konzervativnog televizijskog evanđelista Pata Robertsona koji je u ponedjeljak izjavio da bi američki dužnosnici trebali ubiti venezuelanskog predsjednika. Američki dužnosnici izjavu su ocijenili neprimjerenom i odbacili je kao puku retoriku, no Bijela kuća nije službeno reagirala.

BAGDAD - Koalicijski zrakoplovi u Iraku izveli su u petak niz napada na terorističko sklonište u zapadnoj pokrajini Al Anbar, uništivši zgradu u kojoj se skrivalo gotovo 50 militanata, no izvješća o točnom broju poginulih još nema. Terorističko sklonište uništili su mornarički zrakoplovi tipa Hornet F-18D koristeći bombe na navođenje i rakete, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙