FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriven novi planet u Sunčevom sustavu

WASHINGTON, 30. srpnja 2005. (Hina/DPA) - Planet veličine jednog i polPlutona otkrio je u Sunčevoj orbiti, 14,5 milijardi kilometara daljeod Sunca astronom Mike Brown s Kalifornijskog Instituta za tehnologijuu Pasadeni, objavila je NASA.
WASHINGTON, 30. srpnja 2005. (Hina/DPA) - Planet veličine jednog i pol Plutona otkrio je u Sunčevoj orbiti, 14,5 milijardi kilometara dalje od Sunca astronom Mike Brown s Kalifornijskog Instituta za tehnologiju u Pasadeni, objavila je NASA.

Novi planet poznat kao 2003ub313, identificiran je kao najdalji predmet ikada otkriven u Sunčevoj orbiti i može se smatrati desetim planetom, kazao je Mike Brown.

"Sto posto smo sigurni da je ovo prvi predmet veći od Plutona ikada otkriven u našem Sunčevom sustavu", dodao je Brown kazavši da je novi planet 97 puta dalje do Sunca nego Zemlja i da je treći najsjajniji u Kuiperovom pojasu. Novi planet obiđe Sunce svakih 560 godina.

Brown je novi planet, sastavljen od leda i stijena, otkrio zajedno s kolegama Chadom Trujillo s Gemini opservatorija u Mauna Keai na Havajima i Davidom Rabinowitzem sa sveučilišta Yale u New Havenu. Tri su znanstvenika fotografirala novi planet 31. listopada 2003. godine, međutim bio je tako daleko da njegovo kretanje nije bilo primjećeno do siječnja ove godine. Planet je ostao tako duogo neotkriven jer je njegova orbita 'nagnuta' 45 stupnjeva u odnosu na orbite drugih planeta, pojasnio je Brown.

Posljednjih sedam mjeseci znanstvenici promatraju planet kako bi bolje procijenili njegovu veličinu i njegovo kretanje, dodaje NASA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙