FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prve procjene: mandarina tri puta manje, manji i urod jabuka

ZAGREB, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Urod voća, nakon prošlogodišnjerelativno dobre godine u hrvatskom voćarstvu, ove će godine ponovnopodbaciti, pa bi primjerice urod mandarina mogao biti tri puta manjiod lanjskog, a urod jabuka prve klase mogao bi biti i upola manji,pokazuju prve predprocjene Hrvatske voćarske zajednice (HVZ).
ZAGREB, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Urod voća, nakon prošlogodišnje relativno dobre godine u hrvatskom voćarstvu, ove će godine ponovno podbaciti, pa bi primjerice urod mandarina mogao biti tri puta manji od lanjskog, a urod jabuka prve klase mogao bi biti i upola manji, pokazuju prve predprocjene Hrvatske voćarske zajednice (HVZ).

Radi se o prvim predprocjenama, a pravi podatci o proizvodnji znat će se tek sredinom rujna kada krene berba voća, ističe Frane Ivković iz HVZ-a.

Ova bi godina ponovno mogla biti loša za hrvatsko voćarstvo, a osim spomenutog nedostatka jabuka i mandarina Hrvatskoj će nedostajati i krušaka, šljiva, ali i ostalih vrsta voća, što će utjecati napovećani uvoz i veće cijene u maloprodaji, istaknuo je u razgovoru za Hinu Ivković.

Predprocjene pokazuju da bi urod mandarina, jedinog voća kojeg Hrvatska proizvodi dovoljno za svoje potrebe, mogao biti tri puta manji nego lani, odnosno da bi se moglo ubrati tek oko 1.000 vagona mandarina (hrvatske potrebe su oko 3.000 vagona).

Za razliku od prošle godine kada smo bili izvoznici tog voća, ove ćemo godine da bi udovoljili potreba domaćeg tržišta biti prisiljeni uvoziti i mandarina, kaže Ivković.

Lošiji urod mandarina, objašnjava, posljedica je i lanjskog rekordnog uroda zbog čega se nije moglo stvoriti dovoljno cvjetnih pupova ove godine.

Zbog ovogodišnjih loših vremenskih prilika, odnosno niskih temperatura, mraza i tuča koje su uzrokovale štete na nasadima ove bi godine urod jabuka prve klase mogao biti upola manji nego lani, i prve predprocjene govore da bi urod mogao biti 1.700 do 2.000 vagona. Ukupno bi svih klasa jabuka moglo biti proizvedeno 3.500 do 4.000 vagona, što nije dovoljno budući da su hrvatske potrebe 7.000 do 8.000 vagona, napominju iz HVZ-a.

Ivković upozorava kako kod hrvatskih proizvođača ne postoji pretjerani interes za podizanjem novih nasada (veliki problem u tom djelu je sporost rješavanja pitanja zemljišta), a posebno se to odnosi primjerice na proizvodnju krušaka za čiju proizvodnju Hrvatska ima izuzetno povoljne uvjete, ali se malo ljudi odlučuje na tu proizvodnju.

Hrvatska danas gotovo više nema niti organiziranu proizvodnju šljiva, pa ih je prisiljena uvoziti iz okolnih zemalja u regiji, ponajviše iz BiH i Srbije.

O već poznatim problemima u voćarstvu, od slabog podizanja nasada unatoč programu i poticajima Vlade za podizanje nasada, nedostatku hladnjača i mjera zaštite voćnjaka, kao i poremećajima na tržištu koje izaziva prekomjeran uvoz jefitinog voća, razgovarat će se i na tradicionalnom savjetovanju Hrvatske voćarske zajednice u sklopu Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma.

(Hina) xtp ybn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙