FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka Jang Ce dulja za 6,5 kilometara

TAIPEI, 23. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Skupina međunarodnihistraživača objavila je u utorak u Taipeiju da je rijeka Jang Ce,treća po duljini u svijetu, zapravo 6,5 kilometara dulja nego li sevjerovalo.
TAIPEI, 23. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Skupina međunarodnih istraživača objavila je u utorak u Taipeiju da je rijeka Jang Ce, treća po duljini u svijetu, zapravo 6,5 kilometara dulja nego li se vjerovalo.

Službena duljina kineske rijeke je 6.207.2 kilometara, no taj bi se podatak mogao promijeniti nakon što je ekipa od 19 istraživača s Tajvana, Hong Konga i Sjedinjenih Država pronašla izvor rijeke.

Nakon mjesec dana dugog putovanja automobilom, konjem ili pješice, pronašli su izvor najdulje kineske rijeke u planinama Tanggula na Tibetu, objavila je ekipa na konferenciji.

Otkriće, međutim ništa neće promijeniti u svjetskom poretku te će Jang Ce - koju još nazivaju i Rijeka Chang Jiang, ili Duga rijeka - ostati na trećem mjestu po duljini. Prema novim podacima ona mjeri 6,213.7 kilometara dok je na prvome mejstu afrički Nil sa 6.695 kilometara te Amazona sa 6.280 kilometara.

Reportaža o potrazi za izvorom rijeke Jang Ce bit će objavljena u rujanskom broju mjesečnika Taiwan's Rhythms Monthly, jednog od sponzora istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙