FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati.
ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - U nastavku suđenja bivšemu članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti da je posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca što ga je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u ponedjeljak su u svojstvu svjedoka obrane na upite obrane i tužitelja iskaze davali bivši zamjenik ministra obrane RH i aktualni saborski zastupnik Krešimir Ćosić, te bivši pomoćnik ministra obrane RH Miljenko Galić, koji je bio zadužen za financije i proračun u tom Ministarstvu. Svjedočenjem ove dvojice dužnosnika iz Republike Hrvatske završeno je višemjesečno saslušanje svjedoka u sudskom procesu protiv Jelavića u vezi Hercegovačke banke.

ZAGREB - Zbog obilnih kiša tijekom vikenda dio zemalja srednje i istočne Europe bilježi u ponedjeljak žrtve i materijalne štete, a operacije spašavanja su u tijeku, javljaju agencije. Dvije su osobe poginule u Austriji u izlijevanju rijeke na jugu Austrije, objavile su spasilačke službe a prenijela agencija APA. U Grazu je stanje zabrinjavajuće u očekivanju novih kiša i mobilizirane su stotine vatrogasaca, policajaca i vojnika. U Mađarskoj je zbog obilnih kiša iz tračnica izletio teretni vlak blizu Veszprema na zapadu zemlje, no nitko nije ozlijeđen u nesreći.

LISABON - Požari potaknuti jakim vjetrovima izmakli su kontroli u cijelom Portugalu u ponedjeljak, a stotine vatrogasaca nastavili su borbu sa stihijom. Jedan je grad okružen plamenovima, domovi su izgorili i natjerali stanovnike na evakuaciju. Više od 25 požara bilo je aktivno u ponedjeljak, a vlasti su mobilizirale ukupno 2700 vatrogasaca. Oružane snage poslale su 600 osoba tijekom vikenda u operacije nadzora u područjima gdje su požari ugašeni.

BUKUREŠT - Rumunjski premijer Calin Tariceanu najavio je u ponedjeljak dubinsko restrukturiranje vlade desnog centra sa smjenom četiriju ministara. Četiri smijenjena ministra su Ionut Popescu (financije), Ene Dinga, (europske integracije), Mircea Cinteza (zdravstvo) i pomoćnik premijera zadužen za gospodarski sektor Gheorghe Seculici. "Večeras ću predsjedniku Traianu Basescuu podnijeti imena novih ministara", kazao je Tariceanu na konferenciji za tisak. "To restrukturiranje trebalo bi dati novi poticaj vladi", osam mjeseci nakon dolaska na vlast koalicije pod dominacijom saveza "Pravda i istina", dodao je premijer.

ISLAMABAD - Jedanaest Pakistanaca i tri Indijca oteta ovog mjeseca u Iraku, oslobodili su njihovi otmičari, objavilo je u ponedjeljak pakistansko ministarstvo vanjskih poslova. Pakistanci, zaposlenici kuvajtske tvrtke, nestali su dok su putovali autobusom od grada Basre na jugu Iraka prema Bagdadu 13. kolovoza, izjavio je glasnogovornik vanjskih poslova Naeem Khan. "Kuvajtska tvrtka obavijestila nas je da je 11 Pakistanaca oslobođeno", kazao je on novinarima. Tri Indijca, oteta u isto vrijeme, također su oslobođena, dodao je on.

TEHERAN - Bivši iranski glavni pregovarač izjavio je da je Iran spreman za početak pregovora s Europskom unijom o obogaćivanju urana, najspornijoj točki iranskog nuklearnog programa, objavili su u ponedjeljak državni mediji. Hasan Rowhani, bivši tajnik Vrhovnog nacionalnog vijeća za sigurnost, rekao je da je Iran dao dosta vremena EU-a za formuliranje sporazuma koji bi omogućio tehničkom osoblju da nastavi posao u postrojenju za obogaćivanje urana Natanz.

MADRID - Španjolska Katolička crkva zaredila je za svećenika oženjenog čovjeka, oca dvoje djece, objavili su u ponedjeljak mjesni mediji. Evans David Gliwitski bio je svećenik Anglikanske crkve, koja svećenicima dopušta ženidbu, prije nego se obratio na katoličanstvo. Gliwitski (64), je zaređen na kanarskom otoku Tenerife, a zaredio ga je biskup Felipe Fernandez. Svečanosti su nazočile i njegove dvije odrasle kćeri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙