FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski CNPC kupuje PetroKazakhstan za 4 milijarde dolara

PEKING, 22. kolovoza 2005. (Hina/Dpa) - Kineska nacionalna naftnakompanija CNPC sklopila je sporazum o kupnji konkurentske kompanijePetroKazakhstan za 4,18 milijardi američkih dolara, objavio je uponedjeljak glasnogovornik CNPC-a.
PEKING, 22. kolovoza 2005. (Hina/Dpa) - Kineska nacionalna naftna kompanija CNPC sklopila je sporazum o kupnji konkurentske kompanije PetroKazakhstan za 4,18 milijardi američkih dolara, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik CNPC-a.

CNPC će platiti 55 dolara za svaku dionicu naftne kompanije koja je izlistana na kanadskoj burzi, što je prosječno 20 posto iznad njezine tekuće cijene.

Dioničari PetroKazakhstana moraju još odobriti kupnju na skupštini koju će održati u listopadu, nakon čega će preuzimanje biti okončano.

Ta kompanija sa sjedištem u Calgaryu kontrolira oko 12 posto ukupne proizvodnje nafte Kazahstana. Uz Kineze, za PetroKazahstan ponudu je dao i indijski Oil and Natural Gas Corp.

Kupnju je obavio CNPC International, podružnica u potpunom vlasništvu CNPC-a, koja se nalazi na 10. mjestu među 50 najvećih svjetskih naftnih kompanija, a djeluje u 20 zemlja.

Povećanje potražnje u Kini, koja je na drugom mjestu iza Sjedinjenih Država po potrošnji nafte, prisiljava kineske kompanije na osiguravanje energetskih resursa diljem svijeta. Sporazum je sklopljen samo nekoliko tjedana nakon što CNPC nije uspio kupiti američku naftnu kompaniju Unocal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙