FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa Benedikt XVI. otputovao iz Njemačke

KOELN, 21. kolovoza 2005. (Hina/AFP/Reuters) - Papa Benedikt XVI.otputovao je u nedjelju iz Njemačke u Rim, na kraju svog prvogputovanja u inozemstvo otkako je postao papa, koje ga je odvelo unjegovu domovinu ususret više od milijun mladih na XX. Svjetskimdanima mladih u Koelnu, izrazivši prije odlaska nadu da je njegovčetverodnevni posjet pokazao svijetu "drugu Njemačku" kulturnih iduhovnih resursa za razliku od sramnog nacističkog razdoblja.
KOELN, 21. kolovoza 2005. (Hina/AFP/Reuters) - Papa Benedikt XVI. otputovao je u nedjelju iz Njemačke u Rim, na kraju svog prvog putovanja u inozemstvo otkako je postao papa, koje ga je odvelo u njegovu domovinu ususret više od milijun mladih na XX. Svjetskim danima mladih u Koelnu, izrazivši prije odlaska nadu da je njegov četverodnevni posjet pokazao svijetu "drugu Njemačku" kulturnih i duhovnih resursa za razliku od sramnog nacističkog razdoblja.

"Tijekom ovih dana Njemačka je bila u središtu katoličkog svijeta", rekao je Benedikt XVI. u zračnoj luci prije odlaska. "Sada mladi cijelog svijeta mogu otputovati kućama, obogaćeni kontaktima i iskustvom dijaloga i bratstva koje su ostvarili u raznim dijelovima naše zemlje".

"Dani koje smo proveli zajedno omogućili su brojnim mladima iz cijelog svijeta da bolje upoznaju Njemačku", nastavio je. "Svi smo svjesni zla koje je proizašlo iz naše domovine u XX. stoljeću i mi ga priznajemo sa sramom i boli", rekao je Papa. "Ali ovih dana, hvala Bogu, mogli smo se uvjeriti da je postojala i postoji i druga Njemačka, zemlja jedinstvenih kulturnih i duhovnih ljudskih resursa", dodao je.

"Želim da se ti resursi, zahvaljujući i ovim Danima mladih, ponovno prošire svijetom", dodao je. "Želja mi je da ovaj vjerski događaj ostane urezan u život katolika Njemačke i da bude poticaj za novi duhovni i apostolski elan".

Papa je također zaželio "da Evanđelje bude prihvaćeno u cijelosti i da o njemu sa žarom svjedoče svi sljedbenici Krista kako bi ono postalo prisega autentične obnove cijelog njemačkog društva i uz dijalog s raznim kršćanskim zajednicama i članovima drugih religija".

Glavni događaj cijeloga Papina posjeta zbio se u nedjelju ujutro, kada je na Marijinom polju blizu Koelna održana velika misa na otvorenom, uz nazočnost više od milijun vjernika, na kojoj su sudjelovali i najviši njemački državni dužnosnici. Papa je tom prilikom pozvao mlade da ne koriste vjeru kao 'potrošački proizvod' iz kojega biraju samo ono što žele a ne prihvaćaju pravila kojih se ponekad teško pridržavati. Benedikt XVI. najavio je da će se idući Dani mladih održati u australskom Sydneyu.

Svoj posjet Njemačkoj Papa je iskoristio i kao priliku za poticanje nastavka dijaloga s drugim religijama. On je muslimanskim čelnicima, s kojima se sastao u subotu, rekao kako i oni imaju zadaću pomoći u borbi protiv terorizma te u potiskivanju "vala okrutnog fanatizma" koje lažno koristi religiju za poticanje mržnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙