FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Kosovo doputovao posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Kai Eide

PRIŠTINA,14.kolovoza.2005(Hina) - Norveški diplomat Kai Eide, posebniizaslanik glavnog tajnika UN-a Kofi Annana, doputovao je u nedjeljuposlijepodne u svoj treći posjet Kosovu tijekom kojeg će ocjenitiispunjavanje međunarodnih standarda kao preduvjeta za utvrđivanjekonačnog statusa pokrajine.
PRIŠTINA,14.kolovoza.2005(Hina) - Norveški diplomat Kai Eide, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Kofi Annana, doputovao je u nedjelju poslijepodne u svoj treći posjet Kosovu tijekom kojeg će ocjeniti ispunjavanje međunarodnih standarda kao preduvjeta za utvrđivanje konačnog statusa pokrajine.

Petodnevni boravak na Kosovu, Eideu će biti posljednji uoči rujanskog izvješća Vijeću sigurnosti UN kojim će ocijeniti ispunjenje standarda koje je međunarodna zajednica odredila Kosovu i druge političke aspekte stanja u pokrajini. Očekuje se da će Eideovo izvješće u znatnoj mjeri odrediti početak utvrdđivanja konačnog statusa Kosova.

U albanskim političkim krugovima na Kosovu se ocijenjuje da će izvješće norveškog veleposlanika pri NATO-a na neposredan način usmjeriti razvoj situacije na Kosovu, određujući da li će početi pregovori o konačnom statusu.

Kako je najavljeno, Kai Eide će na Kosovu biti pet dana i razgovarati s najvišim predstavnicima kosovskih institucija i UNMIK-a, koji će mu predstaviti plan ispunjenja standarda koji ima 468 točaka. Eide će dva dana boravit i u Beogradu, gdje će razgovarati s najvišim dužnosnicima Srbije i SCG zaduženim za procese na Kosovu.

Kosovska vlada izrazila je spremnost da svjedoči pred posebnim izaslanikom glavnog tajnika UN-a o postignutom napretku na Kosovu, izražavajući nadu da će posljednji napori vlade vezani uz decentralizaciju i povratak raseljenih imati pozitivan utjecaj na izvješće norveškog diplomata o Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙