FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbogom rijetkim leopardima u Pakistanu

ISLAMABAD, 10. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Prema kontroverznom planukojemu je cilj smanjiti ionako malen broj leoparda, pakistanska vladaželi potaknuti lovce na ubijanje tih rijetkih divljih mačaka.
ISLAMABAD, 10. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Prema kontroverznom planu kojemu je cilj smanjiti ionako malen broj leoparda, pakistanska vlada želi potaknuti lovce na ubijanje tih rijetkih divljih mačaka.

Plan je pokrenut u srpnju nakon što je leopard zaklao šest žena dok su skupljale hranu za stoku u šumi nedaleko grada Abbottabada, 122 kilometra sjeverno od Islamabada.

Napad je razbjesnio mještane tog planinskog područja i potaknuo strah političara da bi lokalni stanovnici samoinicijativno mogli početi loviti te životinje.

Kako bi senzibilizirali seljane i zaštitili ih od čeljusti tih moćnih mačaka, dužnosnici ministarstva okoliša došli su na ideju trofejnog lova.

Sličnan plan iskušan je na markhoru, velikoj himalajskoj divljoj kozi spiralnih rogova i dugog čupavog krzna. I ta je životinja bila na rubu istrebljenja iz svog staništa u brdovitim predjelima sjevernog Pakistana, no spašena je upravo zahvaljujući trofejnom lovu.

Markhor je, osim toga, plijen sniježnog leoparda, još jedne ugrožene vrste srodne tzv. običnom leopardu. Lokalne zajednice u provinciji Kohistan zamoljene su da pripaze na populaciju markhora, najprije tako da ga zaštite, a potom su pozvani lovci da ih svedu na broj kojim se moglo upravljati.

No, ljubitelji divljine i zaštitari okoliša reagirali su s ogorčenjem i ljutnjom, ocijenivši da je ta ideja nepromišljena jer će rezultirati smanjenjem broja leoparda.

"Bila bi to katastrofa", rekao je Babar Khan, pakistanski istraživač Svjetske zaklade za zaštitu divljine (WWF).

Prema službenim procjenama, oko 40 leoparda živi na sjeveru Pakistana, no po tragovima životinja i broju stradale stoke neki smatraju da bi ih moglo biti između 150 i 250.

Podaci WWF-a govore da su u Pakstanu osobito ugroženi sisavci koje stanovnici okrivljuju za pokolj stoke i štete na usjevima. Ista organizacija navodi da od 1.137 ugroženih sisavaca na svijetu u Pakistanu živi njih 1.026.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙