FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasplet "afere bigl" - svi psi udomljeni

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Sve pse pasmine bigl, njih 32 sazagrebačkog Veterinarskoga fakulteta danas su preuzeli udomitelji,čime je okončan dio afere vezane za nezakonite pokuse na tim psimakoja je ovih dana izazvala brojne reakcije hrvatske stručne i širejavnosti.
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Sve pse pasmine bigl, njih 32 sa zagrebačkog Veterinarskoga fakulteta danas su preuzeli udomitelji, čime je okončan dio afere vezane za nezakonite pokuse na tim psima koja je ovih dana izazvala brojne reakcije hrvatske stručne i šire javnosti.

Postupak udomljavanja pasa počeo je nakon što je predsjednik Hrvatskoga društva za kalcificirana tkiva prof. dr. Slobodan Vukičević uputio darovnicu kojom pse daruje Veterinarskom fakultetu kojii ih je, pak, odmah darovao udruzi "Prijatelji životinja", a ta udruga udomiteljima.

Svaki udomitelj potpisao je ugovor kojim se obvezuje na liječenje i brigu o psu, ali i na njegovo kastriranje kako bi se spriječile buduće malverzacije s tim rasnim životinjama. Tako su psići - u dobi od četiri do pet godina, a ne kako se pretpostavljao od pet mjeseci, prvi put za života izašli iz kaveza i zatvorenih prostora zbog čega su bili vidljivo preplašeni, a četiri psa imaju i teške ozljede za koje se ne zna kako su nastale.

Danas je bio i zadnji dan njihove službene karantene, tijekom koje su na njih 22 provedeni nezakoniti kirurški zahvati na desnoj potkoljenici. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva podnijelo prekršajnu prijavu protiv Veterinarskoga fakulteta i voditelja pokusa jer je operativni zahvat obavljen u vremenu trajanja karantene, čime je počinjen prekršaj Zakona o veterinarstvu.

Naime, nakon uvida u dokumentaciju i provedenih upravnih i inspekcijskih nadzora, Ministarstvo je utvrdilo da je od 30. lipnja 2005., kada su životinje uvezene, naređena karantena u trajanju od tri tjedna, odnosno do 21. srpnja, a u tom razdoblju, sukladno Zakonu o veterinarstvu, zabranjeno je obavljanje svih zahvata na životinjama, osim onih koji su vezani za provjeru zdravstvenog stanja. Kompletnu dokumentaciju i rezultate provedenih istraga Ministarstvo je proslijedilo Državnom odvjetništvu.

Upravnim nadzorom Povjerenstva Ministarstva znanosti obrazovanja i športa (MZOŠ) utvrđeno je pak da su pokusi na psima provedeni bez znanja i izvan nadležnosti toga ministarstva.

Zbog provedenih pokusa na psima i zloporabe položaja suspendiran je predstojnik Klinike za kirurgiju Veterinarskoga fakulteta Antun Brkić.

Udruga "Prijatelji životinja" najavila je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv voditelja pokusa Slobodana Vukičevića i Antuna Brkića.

Saborski zastupnik Andrija Hebrang najavio je da će s Udrugom "prijatelji životinja" i Savezom udruga za zaštitu grada Zagreba osnovat radnu skupinu koja će, po uzoru na austrijski zakon, izraditi prijedlog novoga zakona o dobrobiti životinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙