FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mateša: Prijedlog zakona o športu značajan iskorak

SPLIT, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Na današnjoj sjednici saborskogaOdbora za obitelj, mladež i šport u Splitu istaknuto je da, unatočvrhunskim športskim rezultatima koje na međunarodnim natjecanjimapostižu hrvatski športaši, rekreativni šport, kao i šport u školama ina sveučilištima, nije dovoljno raširen i značajno zaostaje zaEuropom.
SPLIT, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Na današnjoj sjednici saborskoga Odbora za obitelj, mladež i šport u Splitu istaknuto je da, unatoč vrhunskim športskim rezultatima koje na međunarodnim natjecanjima postižu hrvatski športaši, rekreativni šport, kao i šport u školama i na sveučilištima, nije dovoljno raširen i značajno zaostaje za Europom.

Predsjednik Odbora Davorko Vidović rekao je kako je svrha sjednice utvrditi gradivo zakona o športu te naglasiti da je šport sve više i gospodarska djelatnost koja traži zakonsko uređenje.

Predsjednik Hrvatskoga olimpijskoga odbora (HOO) Zlatko Mateša istaknuo je da je šport jedna od najuspješnijih promidžbenih djelatnosti Hrvatske. Cilj je održati trend dobrih rezultata i pokrenuti šport u masama, jer je on za zdravlje građanstva izuzetno značajan i Hrvatska ga prijedlogom zakona o športu mora regulirati.

Ničim se ne može platiti ono što uspjesi naših športaša znače jer ne zaboravimo, dodao je Mateša, hrvatski športaši godišnje na oko 600 međunarodnih natjecanja osvajaju od 180 do 200 odličja.

Športski su rezultati jako važni, ali moramo se jednako odnositi prema školskom i srednjoškolskom športu koji zaostaje, kao i prema rekreativnom, rekao je. Dodao je da se zakonom mora naglasiti briga za vrhunske športaše i njihove egzistencije, jer šport traži puno odricanja i ulaganja. Možemo puno učiniti ako zajedno djelujemo i zauzmemo se za financiranje športa u granicama hrvatskih mogućnosti, rekao je Mateša, dodavši kako bi bilo dovoljno da se za šport iz proračuna izdvaja kao i za kulturu.

HOO podržava prijedlog zakona o športu i smatra ga značajnim iskorakom za hrvatski šport, rekao je Mateša.

Pomoćnik ministra za šport Dražen Harasin rekao je da se na zakonu o športu radi već pet godina te da je početkom ove godine prijedlog tog zakona ušao u proceduru.

Rekreativnim športom u Hrvatskoj bavi se, kazao je, samo 16 posto građana, a u Europi čak 60 posto. S druge strane, u natjecateljskom športu, iako smo mala država, kako je dodao, postižemo izuzetne rezultate. Harasin je obrazložio pojedine dijelove prijedloga zakona o športu i naglasio kako se u uvodnom dijelu naglašava načelo dobrovoljnosti u športu.

Razvoj športa potiče se donošenjem nacionalnog programa koji će biti sastavni dio zakona o športu, napomenuo je.

Vlada će raspravljati o prijedlogu zakona o športu u rujnu, a, prema najavama, taj će zakon u saborsku proceduru u listopadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙